Foto: AP

Rat rečima

(VIDEO) IRANSKI AJATOLAH OPLEO PO RIJADU: Saudijski vladari su nevernici koji ubijaju islamski svet!

Verbalni obračun između Rijada i Teherana postaje sve oštriji pošto se danas u njega uključio i ajatolah Ali Hamnei, vrhovni verski vođa Irana.

Planeta
> 12:10h

"Saudijska vlada ometa Alahov put", reagovao je ajatolah na Tviteru i u okviru tog tvita postavio kratak snimak u kom se navodi da su "saudijski vladari stvorili i naoružali zlokobne grupe, koje su gurnule islamski svet u građanski rat, ubijajući i ranjavajući nevine i prolili krv u Jemenu, Iraku, Libiji na Levantu i u drugim zemljama".

"Islamski svet, uključujući muslimanske vlade i narod, mora da sazna više o saudijskim vladarima i ispravno da razume njihovu svetogrdnu, neverničku, ovisničku i materijalističku prirodu i ne smeju da dozvole da ti vladari izbegnu odgovornost za zločine koje su počinili širom sveta islama", navodi se u snimku koji je tvitovao vrhovni verski vođa Irana.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zafir odmah je podržao svog lidera.

"Zaista, nema nema razlike između islama kod Iranaca i većine muslimana s jedne, i fanatičnog ekstremizma koji propovedaju vrhovni vahabijski sveštenik i saudijski teroristički vladari", tvitovao je Zafir.

Rat rečima između Irana i Saudijske Arabije počeo je kad je vrhovni iranski vođa Ali Hamneji rekao da su saudijske vlasti "ubile" muslimanske hodočanike koji su nastradali u prošlogodišnjem hodočašhu u Meki. Odmah zatim je vrhovni verski vođa Saudijske Arabije, veliki muftija Abdulaziz al Šeik izjavio da ta izjava nije iznenađujuća jer su Iranci potomci "zaratrustrijanaca" i otuda "nisu muslimani".

"Njihov animozitet prema islamu, a naročito prema sunitima, je veoma star," dodao je muftija.

Većina Iranaca su šiiti dok u Saudijskoj Arabiji žive većinom suniti.