Foto: Reuters I Printscreen

Korisne informacije

LOV NA UTAJIVAČE POREZA: Danska kupuje podatke iz Panamskih papira

Vlada u Kopenhagenu odlučila je da kupi podatke iz Panamskih papira o mogućim utajivačima poreza iz Danske, rekao je danas ministar za poreze Karsten Lauricen.

Planeta
> 00:00h

"Moramo koristiti sve potrebne mere da uhvatimo utajivače poreza koji kriju bogatstvo u, na primer, Panami, sa ciljem da izbegnu plaćanje poreza u Danskoj. Ne možemo biti sigurni u rezultat, ali sve ukazuje da je reč o korisnim informacijama", rekao je Lauricen u saopštenju, prenosi AFP.

Vlada će platiti anonimnom izvoru više stotina hiljda evra za materijal koji bi prema procenmaa mogao sadržati informacije o oko 320 slučajeva i između 500 i 600 mogućih utajivača. Danske vlasti su već dobile besplatan "uzorak" podataka, navelo je ministarstvo.

Procena poreskih vlasti je da su informacije dovoljno relevantne da se pokrene poreska istraga o nizu kompanija i pojedinaca navedenih u dokmentima.

Mediji su u aprilu objavlii takozvane "Panamske papire", dokumenta jedne panamske advokatske kancelarije koja je svojim klijentima omogućavala da posluju preko off šor kompanija kako bi izbegli plaćanje poreza u matičnoj zemlji. Među imenima navedenim u Panamskim papirima bili su i istaknuti političari, slavne ličnosti i sportske zvezde.