Foto: S.U.

Trodnevna mamutska žurka

MAMUTFEST: Kikinđani slave 20 godina od pronalaska mamutice Kike

Narodni muzej 10. put organizuje “Mamutfest”, dečiju manifestaciju na kojoj se simbolično proslavlja rođendan mamutice Kike, čiji je skelet pronađen 1996. godine

Srbija
> 00:00h

KIKINDA - Ovogodišnji „Mamutfest“ u znaku je dva velika jubileja. Po 10. put, kikindski Narodni muzej, od petka do nedelje, organizuje dečiju manifestaciju na kojoj se simbolično proslavlja rođendan mamutice Kike. Originalni ostaci pronađeni su 1996. godine u glinokopu fabrike crepa i pločica „Toza Marković”:

-Slavimo 20 godina od pronalaska Kike. Ona je pripadala vrsti Mammothus trogoteri- Stepski slon. Originalni skelet se čuva u specijalnom staklenom kavezu, dok je replika visoka 4,7 a duga sedam metara, izložena u dvorištu Narodnog muzeja. Manifestaciju smo pokrenuli da bi na zabavan i edukativan način promovisali jedinstveno prirodno i kulturno nasleđe- 500.000 godina star skelet mamuta .

Pored velikog broja interesantnih radionica za decu i “Kviza iz doba Jure”, pečat jubilarnom „Mamutfestu“ daju gostujući muzeji iz Srbije i Slovenije, Hrvarske i BiH -predočava za Kurir Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja.

Svakog septembra mamutska žurka privuče nekoliko hiljada posetilaca, mahom dece i njihovih roditelja. Za mnoge je posebno atraktivan sedamnaestominutni film u 3 D bioskopu, koji prati život Kike do uginuća na obodu močvare:

-Prilikom obilaska kopa nešto posle 18 sati, 2. septembra 1996. godine, Milivoj Ostojin, tadašnji poslovođa smene u glinokopu, u transporteru je primetio čudan predmet. Kada ga je oprao shvatio je da u rukama drži veliku butnu kost. Potom je jedan radnik doneo još nekoliko kostiju. Sluteći da smo na pragu velikog otkrića, obustavili smo proizvodnju. Sutradan je pronađena lobanja sa kljovama dugim tri i po metra. Čak 90 odsto koštane mase, od koje nedostaju samo delovi stopala i lopatice, svetlost dana ugledalo je 4. septembra- priseća se inženjer geologije Mileta Novović, detalja pronalaska skeleta Kike na dubini od 21 metra.

(S. Urošev)

Grdosija od sedam tona

Kika je bila stara 64 godine, a bolovala je od reumatizma. Mamutica je bila vođa krda i imala jedno mladunče. Sa kljovama dužine 3,5 metra, a sa kožom i mesom, težila je oko 7 tona.