Foto: Printscreen

Blagoslov ili prokletstvo?

VIDEO NADŽIVEO 4 ŽENE I SVU DECU: Mba ima 145 godine, najstariji je čovek na svetu i ima jednu tajnu

Mba Goto rođen je na indonežanskom ostrvu Javi pre punih 145 godina, barem tako on tvrdi.

Planeta
> 00:00h

Čeka se zvanična potvrda dokumenata koje je dao na proveru, a ako se ispostavi da su originalna, Mba će i zvanično biti proglašen za najstarijeg Zemljanina.

Na njegovoj ličnoj karti piše da je rođen 31. decembra 1870, što znači da je čak 23 godine stariji od dosadašnje rekorderke, Francuskinje Žane Kalman, koja je umra u 122. godini.

Predstavnici vlasti u Mbaovom rodnom Sragenu rekli su novinarima da su verifikovali njegove podatke i dokumenta i da su njegove tvrdnje izgleda istinite. Ipak, dok ne provere svaki dokument ponaosob, Mba ne može zvanično da bude proglašen najstarijim čovekom u ljudskoj istoriji.

Mba kaže da ne mari za to. Jedino mu je stalo da dostojno umre. U poslednja tri meseca ovog 145-godišnjaka hrane i kupaju unuci, bez čije pomoći ne može da živit. Dane provodi sedeći na kauču i slušajući radio s obzirom a to da mu se vid jako pogoršao i da ne može više da gleda televiziju.

"Samo želim da umrem. Svi moji unuci su samostalni", objasnio je deka prošle nedelje novinarima.

Foto: Printscreen YouTube

Mba Goto je nadživeo svu svoju braću i sestre (njih 10), svoje četiri žene i svu svoju decu. Poslednja supruga mu je umrla 1988. godine. Najbliži živi rod su mu unuci, praunuci i čukununuci.

Goto je navodno imao 74 godine kad se završio Drugi svetski rat i očekivao je da će umreti 90-tih godina prošlog veka,kad je već imao 120 godina. Mesto na lokalnom groblju kupio je davno pre toga.

Kad su ga upitali šta je tajna dugovečnosti, rekao je - strpljenje.

(Oddity Central)