Foto: Reuters

Ničija nije gorela doveka

Svetski policajci: Evo zašto Evropa i Amerika gube primat

Američki napori za širenjem slobode, demokratije, prosperiteta i bezbednosti rezultirali su time da je u svetu sve manje slobode, demokratije, prosperiteta i bezbednosti

Planeta
> 00:00h

Ko želi da bude svetski policajac u 21. veku? Amerika se oprobala, a rezultat je bio sve samo ne srećan. Najveća vojska u istoriji izgleda ne može da pobedi u ratu. Konflikti u Vijetnamu, Koreji, Avganistanu i Iraku pokazali su se za SAD kao čisto bacanje sredstava i krvi, piše Newsweek.rs. Čak i naizgled uspešne intervencije, kao što je činilo da je bilo u Libiji, završile su se katastrofom.

Sve to dovelo je do toga da je američki primat u svetu sve bliži kraju. Dominacija koju su SAD ostvarile tokom 90ih i ranih 2000ih počela je da bledi, i umesto unipolarnog svetskog poretka, počinje da se javlja takozvani "post-polarni" poredak. Pod administracijom Baraka Obame SAD su usvojile novu strategiju "vođstva iz pozadine". Ipak, Obamina zamisao je od početka bila da Amerika i dalje vodi kao ranije, ali uz nešto više uzdržanosti. Foto: AP, Vladimir Putin i Barak Obama Neverovatan uspon Kine i njene zamagljene namere iz dana u dan sve više ugrožavaju Ameriku na ekonomskom planu, dok Rusija, za koju su mnogi rekli da je u opadanju, i dalje ostvaruje svoje strateške ciljeve tamo gde ostale sile ne uspevaju. Uz to, sofisticirana informaciona mašina Rusije radi punom parom, zbog čega je meka moć Kremlja veća nego bilo kada u poslednjih 30 i više godina. Uz uspon istoka, postoji još jedna konstanta - opadanje Evrope.

Evropska unija, paralisana dugovima i političkom krizom, na klimavim je nogama, a populističke anti-EU stranke cvetaju širom kontinenta. Uprkos svim problemima, EU je i dalje druga ekonomska sila sveta, ali ono što je čini naročito ranjivom jeste što se po pitanju vojne moći u potpunosti oslanja na američku dobru volju i snagu. Koliko će dugo SAD odvajati 75 odsto ukupnog NATO budžeta, i tako iz svog džepa braniti Evropu, ne može se sa sigurnošću reći, osim ako Donald Tramp ne pobedi na izborima. Činjenica je da je Evropa u povlašćenom položaju što se tiče alijanse, naročito zbog toga što se evropski političari neretko obrušavaju na politiku SAD, iako očekuju vojnu pomoć kada je god to potrebno. U svom zenitu, Amerika je mogla da priušti takve "nezahvalne" saveznike, ali sada i ne baš. Rebalansiranje ili napuštanje NATO bi naljutilo mnoge savetnike, bezbednjaka i stručnjake, ali ono trenutno ima više smisla nego status kvo. Američki odnos prema evropskim silama već predugo se zasniva na osećanju "zapadnog progresivizma" i "specijalnom odnosu" sa Velikom Britanijom.

Sada, međutim, kada je Britanija odlučila da napusti EU, realpolitika sugeriše da Amerika ukoliko želi da ostane u alijansi, mora da pritisne evropske partnere da više učine u globalnoj "odbrani demokratije". To bi možda naučilo Evropljane i Britance da američku podršku ne uzimaju zdravo za gotovo i na taj način obnovilo globalno poštovanje prema SAD i malo učvrstilo njen poljuljan primat. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Američki geostrateški zaokret posle Obame: Kako okončati beskrajni rat Tajna istorija "Vodenog carstva": Evo kako su dve reke oblikovale sudbinu Kine (FOTO) Neshvatljivi Bliski istok: Ovih 25 mapa objašnjava najnestabilniji region sveta (FOTO, MAPA) Pakao škole: Ovo su pravila i kazne za srpske đake u 19. veku Mračna tajna Trga republike: Evo zašto je srušena Stambol kapija (FOTO)