Foto: Tanjug Dušan Aničić

Gaji isključivo one za ajvar

JAGODINSKI KRALJ PAPRIKA TOPLICA CVEJIĆ: Rodile ko nikad, 5 tona po aru

JAGODINA - Poljoprivrednik Toplica Cvejić iz Šuljkovca, kod Jagodine, sa 55 ari zemljišta ostvario je prinos paprike od 25 tona, a gaji i lubenice, kupus, pšenicu i kukuruz i ima i voćnjak od četiri hektara.

Srbija
> 00:00h

"Paprika je ove godine izuzetno rodila, sa 55 ari ostvariću rod od 25 tona, a već sam ubrao deset tona", rekao je Cvejić, na njivi gde je danas sa četiri sezonska radnika bere papriku.Reč je o sortama "dukat" i "kutrog", namenjenih isključivo za ajvar, dodao je on.

"Trenutna cena paprike, na gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u ovom delu Srbije, je 40 do 50 dinara, a na veliko ja prodajem 38 do 40 dinara", rekao je Cvejić, čija je njiva zasađena paprikom, na oko kilometer od pijace.

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

On je dodao da je ovo zemljište na periferiji Jagodine kupio da gradi kuću, ali je odustao i na njemu gaju povrće."Velika su ulaganja u papriku, uložio sam 250.000 dinara na 55 ari, ali rod je dobar, vratiću uloženo i zaraditi nešto", kaže Cvejić."Moje se kolege žale, ali nije loše, žale se jer seljak bi uvek hteo više, ako zaradi evro, on kaže zašto nisma evro i po", rekao je Cvejić.

Cvejić ima 40 godina, a u poljoprivrednu proizvodnju, kako je rekao, uključeni su svi u kući: supruga, kćerka, otac i majka."Ove godine sam imao i ekstra rod lubenica zasađenih na blizu dva hektara, bile su teške od osam do 25 kilograma", kaže Cvejić.

On dodaje da je ove godine zasadio rani i jesenji kupus, na oko hektar, pšenicu na oko pet hektara i kukuruz na oko tri hektara.Zarade ima, da nema nebi radili, nije nešto, zbog nepovoljnog odnosa cene reprodukcijskih materijala i proizvodnje, ali pokrivamo uloženo u proizvodnju i "nešto zaradimo", zaključio je Cvejić.