Foto: Reuters 16 1 2016

Prepucavanje

SIJARTO ODUVAO KOLEGU IZ LUKSEMBURGA: On traži izbacivanje Mađarske iz EU zato što je frustriran

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je opaske Žana Aselborna koji je zatražio izbacivanje Mađarske iz Evropske unije, nazvavši luksemburškog ministra spoljnih poslova političarem "lake kategorije" koji je odlučan u "uništenju evropske sigurnosti i kulture".

Planeta
> 00:00h

"Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbeglica koji beže od rata ili krše slobodu štampe ili pravosudnu nezavisnost trebalo bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a", rekao je luksemburški ministar u utorak za nemački list Die Velt.

Aselborn smatra da je to jedini način očuvanja kohezije i vrednosti bloka, a da Mađarska ne bi imala šanse da se priključi EU da danas podnosi zahtev.

Sijarto mu je odgovorio da "šefuje" i da je "frustriran", kao i da je predugo izolovan od drugih političara da bi se shvatao ozbiljno, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Sijarto se osvrnuo i na nadolazeći referendum 2. oktobra o raspodeli migranata po članicama Unije, istaknuvši da će mađarski birači imati mogućnost da pokažu "s kim žele da žive, a sa kim ne".

Birači će 2. oktobra odlučivati o "ilegalnim migracijama, briselskom sistemu kvota, i o ličnostima poput Aselborna", zaključio je Sijarto.

Mađarska je postala članica Unije 2004., a njen premijer Viktor Orban poslednjih godina se redovno svađa sa njom oko brojnih pitanja, od migracija do vladinih reformi.

(Index)