Naučne igre

POBEDILI PRIRODU: Naučnici otkrili da je začeće moguće bez reproduktivnih ćelija

Naučnici sa uglednog engleskog fakulteta Bat objavili su da su napravili rane eksperimente koji ukazuju da će jednog dana biti moguće praviti decu bez jajnih ćelija.

Život
> 00:00h

Naučnici tvrde da su na svet doneli mladunče miša tako pto su spermatozoide hemijskim procesom "ubedili" da ulaze u obične jajne ćelije. Ovaj neobičan eksperiment objavljen je u magazinu "Nature Communications" i u njemu se naglašava da će u bližoj budućnosti proces začeća biti moguć i bez žena.

Foto: Profimedia
Eksperiment su započeli tako što su neoplođenu jajnu ćeliju hemijski pretvorili u vrstu embriona. Taj lažni zametak deli mnogo toga zajedničkog sa običnim ćelijama, prvenstveno način deljenja i kontrolisanja svog DNK. U eksperimentima s mišem, izgledi za postizanje uspešne trudnoće bili su 24 odsto. Doktor Toni Peri, koji od početka radi na projektu, kaže da je ovo tek početak. U timu naučnika bio je i profesor Miodrag Gužvić iz Srbije.

Ilustracija
"Ovo je prvi put da je neko dokazao da kombinacija spermatozoida i jajnih ćelija nije jedina koja može dovesti do potomstva. To što smo napravili menja baš sve. Mladunci miševa su potpuno zdravi sa normalnim i očekivanim životnim vekom. I da, imali su zdrave mladunce", rekao je Peri za BBC.

Ranije ove godine Kinezi su objavili da su uspeli da stvore spermatozoida od matičnih stanica koje su "sudarili" sa jajnim ćelijama. Rezultat je takođe bio - zdrav miš.

Peri je istakao da bi kombinacija ova dva istraživanja mogla da dovede do toga da za začetak neće biti potrebni ni spermatozoidi, a ni jajne ćelije.

(jutarnji.hr)