Foto: Ap

Posle hapšenja trojice Sirijaca

BAVARSKI MINISTAR NAPAO MERKEL: Ona je kriva za pojavu islamskih terorista u Nemačkoj

Bavarski ministar unutrašnjih poslova u sredu je optužio politiku otvorenih vrata prema migrantima Angele Merkel za prisutnost islamističke terorističke ćelije u Nemačkoj, dan pošto je uhapšeno troje tražilaca azila za koje se sumnja da pripadaju Islamskoj državi.

Planeta
> 10:10h

"Veliki sigurnosni propusti u kontroli masovnog prilva izbeglica, pogotovo tokom jeseni prošle godine, se osvećuju", rekao je Joahim Herman iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije, sestrinske stranke Merkeline Hrišćansko-demokratske unije, za medijsku grupaciju Funke.

"Sada znamo da je Islamska država iskoristila te ranjivosti kako bi u Evropu prokrijumčarila teroriste, prerušivši ih u izbeglice", smatra Herman, čija je pokrajina u julu bila žrtva dva teroristička napada koje su izveli tražioci azila.

Hermanova izjava dolazi dan pošto je troje muškaraca iz Sirije , starih 17, 18 i 26 godina, uhapšeno u izbegličkim centrima zbog sumnje da su u Nemačku stigli "ili kako bi izvršili postojeću misiju, ili kako bi pričekali dalje instrukcije" od Islamske države, saopštila je kancelarija državnog tužioca u Karlsruheu.

Herman je jedan od mnogih kritičara prošlogodišnje odluke Angele Merkel da suspenduje proveru Sirijaca koji su izbegli iz građanskog rata koji se pet godina vodi u njihovoj državi, čime je omogućila stotinama hiljada izbeglica da uđu u zemlju u poslednja četiri meseca 2015.

Merkel je više puta naglasila da zločini koje čini mali broj osoba koji se predstavljaju kao tražioci azila ne bi smeli da dovedu do diskriminacije onih koji legitimno traže azil u Nemačkoj.

(Index.hr)