Foto: Vlada Srbije

Premijer u Francuskoj

DOČEKAN UZ DRŽAVNE POČASTI Vučić u Parizu: Srbija je ponovo poštovana zemlja

PARIZ - Divno je bilo biti Srbin danas posle podne u Parizu, nedaleko od Napoleonovog odra, u srcu francuske prestonice, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle svečanog dočeka koji mu je, uz državničke počasti, priredio francuski državni sekretar za evropska pitanja Arlem Dezir.

Politika
> 16:34h

"Doček koji je teško videti, veličanstven i gotovo neverovatan, počast je koja je ukazana Srbiji, ne meni", rekao je Vučić i dodao da to pokazuje da je Srbija ponovo poštovana, da je Srbija ponovo zemlja sa značajnom reputacijom i ugledom u svetu i u prijateljskoj Francuskoj.

Vučić je popodne počeo trodnevnu posetu Francuskoj, tokom koje će razgovarati i sa predsednikom i premijerom te države, a u izjavi novinarima kaže da će fokus biti na ekonomiji, investicijama, evropskom putu Srbije, rešavanju problema na Zapadnom Balkanu, migrantskoj krizi.

Kad je reč o ekonomiji, najvažnije teme biće infrastrukturni radovi i učešće u privatizaciji i koncesijama, javno-privatno partnerstvo sa pojedinim francuskim kompanijama u Srbiji, koje, kazao je, žele da uđu u Aerodrom Beograd, bez obzira o kakvom modelu je reč - privatizaciji ili koncesiji, te o izgradnji metroa i objekata u vezi sa zaštitom životne sredine.

Govoriće se o dolasku još većeg broja proizvodnih pogona i fabrika iz Francuske u Srbiju, kaže Vučić, dodajući da francuske kompanije u Srbiji već zapošljavaju 10.500 radnika, a da očekuje da taj broj bude neuporedivo veći.

"Imamo dobre primere, od Mišelina koji zapošljava gotovo 3.000 ljudi do mnogih drugih komapnija", rekao je Vučić i dodao da je jedna francuska kompanija, koja je u zemljama u okruženju napravila odlične rezultate, zainteresovana za ulaganje u banjski turizam.

Kad je reč o IT sektoru, Vučić kaže da francuske kompanije rade u Rumuniji, a da Srbija može da ponudi jednako dobre, ako ne i bolje uslove, te dodaje da su važan potencijal i firme koje se bave poljoprivredom, kao i automobilska industrija.

Vučić kaže da će biti reči i o evropskom putu Srbije i rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i u Evropi, kao i o migrantskoj krizi i o zajedničkim rešenjima, o čemu će, dodao je biti reči i na sastanku u Beču koji će biti održan u septembru, a na kojem će učestovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je naveo da se politika i ekonomija ne mogu odvojiti i da je nemoguća uspešna politika bez čvrste i snažne ekonomije.

Ocenjujući da je Srbija daleko iza Francuske i drugih zemalja EU i da će nam biti potrebne godine i decenije da ih prestignemo, Vučić je rekao da će dovođenjem njihovih investitora, zapošljavanjem radnika, kao i "ulaskom u poslednji vagon tehnološke revolucije", zemlja moći da bude uspešna.

Uz ocenu da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u regionu, Vučić je rekao i da je zadovoljan što će Srbija imati najniži deficit na Zapadnom Balkanu, regionu koji ima veliki potencijal za rast.

"Ako budemo uspeli da privučemo i da uspostavimo tu vrstu pomirenja i sa Francuskom, kako smo uspeli sa nekim drugim značajnim zemljama EU, za nekoliko godina možemo da očekujemo da njihove kompanije u Srbiji zapošljavaju 20.000, 30.000 i više građana, a onda dolazi vreme kad će i naše kompanije moći da ulažu u njihove zemlje", rekao je Vučić.