Foto: Profimedia

Prijava protiv Australije i Hrvatske

TRAŽI ODBRANU SA SLOBODE: Kapetan Dragan traži zaštitu Komiteta UN za ljudska prava

Dragan Vasiljković, poznat pod nadimkom Kapetan Dragan, je preko svojih advokata Sladjane Čanković iz Zagreba i Gorana Cvetića iz Beograda podneo predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogogisnjeg pritvora u te dve zemlje.

Politika
> 12:30h

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i prekomerno trajanje predpretresnog pritvora.

Takodje je istaknut i zahtev za privremenu meru kojim se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omoguci odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema usled kojih je hitno prebačen u bolnicu gde mu je ugradjen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice.

Foto: AP

Komitet za ljudska prava UN je ustanovljen Međunarodnim paktom o gradjanskim i političkim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava. Komitet može da postupa po pojedinačnm predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadležnost. I Australija i Hrvatska su to učinile.

Sudjenje Draganu Vasiljkoviću pocinje 20. septembra u Županijskom sudu u Splitu, kaže se u saopštenju za javnost Gorana Cvetića, advokata kapetana Dragana iz Beograda.