Foto: Printscreen Twitter

Na visokom nivou

SASTALI SE ŠEFOVI GENERALŠTABA RUSIJE I TURSKE: Evo šta su se dogovorili

Turski zvaničnici su objavili da je današnji sastanak, koji je šef Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov imao sa prvim čovekom vojske Turske Hulusijem Akarom, bio "veoma produktivan" i da je odraz nedavnog otopljavanja odnosa dve države, prenosi Rojters.

Planeta
> 13:58h

Izvori agencije su naveli da je sastanak Gerasimovu i Akaru, prvi takve vrste za poslednjih 11 godina, omogućio "zajedničku perspektivu" o problematičnim tačkama na Bliskom istoku.

"Jedinstvo u razumevanju između vojnih krila Turske i Rusije osnažen je ovom posetom i utrt je put daljem pozitivnom razvoju u predstojećem periodu", naveli su izvoi iz turske vojske.

Rojters podseća da su odnosi Moskev i Ankare popravljeni proslog meseca nakon što su dostigli najnižu tačku u novembru 2015. kada je Turska oborila ruski ratni avion u blizini sirijske granice.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je uoči posete Gerasimova Turskoj kao teme razgovora najavio krizu u Siriji i vojnu saradnju dve države. Ranije su turski mediji izvestili da je sastanak trebalo da se održi krajem avgusta, ali da je odložen.