Foto: Shutterstock

Recept

Baklava

SASTOJCI

Recept dana
> 11:14h

- 1 kg gotovih kora (jufki) za baklavu - 900 g mlevenih oraha - 100 g seckanih oraha - 150 g šećera - 250 g maslaca - 100 ml ulja Preliv - 1 kg šećera - voda - limun PRIPREMA 1. Pripremiti sirup: sipati šećer u lonac i preliti ga vodom (da bude dva prsta iznad šećera). Kuvati oko 20 minuta - tečnost ne sme biti pregusta. Dodati limun. 2. Iseći kore po meri pleha u kom će se baklava peći. Potom na blagoj vatri istopiti puter (paziti da ne promeni boju) i pomešati ga s uljem. 3. U pleh prvo staviti tri kore, premazati ih toplom smesom putera i ulja (to će dati hrskavost kori), na njih stavite sve iseckane orahe. Preko toga staviti dve jufke, pa ih premazati smesom putera i ulja, pa ih posite mlevenim orasima prethodno pomešanim sa 150 g šećera. Tim redosledom slagati baklavu do kraja. Na kraju je prekriti s tri kore, i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje. Pre sečenja pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte je. Nakon toga je isecite. 4. Baklava zatim ide u rernu: prvo desetak minuta na 190 stepeni dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda je 45 minuta peći na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti pretamna, pokrijte je aluminijskom folijom i nastavite da je pečete. 5. Vruću baklavu zalijte hladnim prelivom. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.