Foto: Reuters

Suspenzije zbog dopinga

Britanci će dobiti olimpijsku bronzu čak devet godina kasnije

Britanskoj štafeti 4x400 metara biće dodeljena odličja koja su oduzeta ruskim atletičarima

Ostali sportovi
> 12:32h

Šta osećaju sportisti kojima mnogo godina kasnije saopšte da su osvojili olimpijsku medalju? To najbolje znaju oni kojima se upravo to dogodilo, a sve zbog činjenice da su neki olimpijci, osvajači odličja, suspendovani zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Tako je Britancu Martinu Runiju, članu štafete 4x400 metara, osam godina od učešća na Olimpijskim igrama u Pekingu javljeno da je Rusima oduzeta bronza i da ona pripada njemu i njegovim drugovima iz tima.

- Zakasnili su, ali ipak ću je uzeti. Sad se osećam kao da me neko pokrao. Na kraju krajeva, svi sportisti idu na Olimpijske igre s ambicijom da osvoje medalju - kaže Runi. Najnovijim antidoping tehnologijama analizirani su uzorci iz Pekinga i rezultati su pokazali da je Denis Aleksejev bio dopingovan, tako da je ruska štafeta ostala bez medalja. Tako će Runi i njegovi drugovi Endrju Stil, Robert Tobin i Majkl Bingam biti odlikovani na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017.

- Biće neverovatno primiti medalju na Olimpijskom stadionu pred domaćom publikom - zaključio je britanski atletičar. P. G.