Foto: Profimedia

Nema rezervi radnika

NEVOLJE U RAJU: U Danskoj nema nezaposlenih, ali baš to predstavlja ogroman problem

Danska tehnički beleži punu zaposlenosti i mora da pronađe načine da poveća svoju radnu snagu kako bi izbegla štetne posledice po ekonomiju, upozorili su iz danske centralne banke.

Planeta
> 00:00h

"Nezaposlenost je dosegla 'strukturni' nivo.. Među nezaposlenima, takoreći, nema rezervi radnika", utvrdila je centralna banka u tromesečnom izveštaju, objavljenom u sredu.

"Već postoje naznake pritisaka na tržištu rada. Najočigledniji pokazatelji su izveštaji o manjku radnika u građevinskom i proizvodnom sektoru", dodaje se u izveštaju.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Danskoj je u maju iznosila 4,2 odsto, što uglavnom korespondira s kratkoročnom nezaposlenošću onih koji su između dva posla, navodi se u izveštaju ventralne banke.

U centralnoj banci izdvajaju četiri grupe građana koje bi mogle da pomognu u povećanju radne snage - reč je o zaposlenima koji odlažu odlazak u penziju, studentima, građanima s invalidskim penzijama i migrantima.

Takođe, iz centralne banke su upozorili da tržištu nekretnina u Kopenhagenu preti pregrejavanje.

"Povećanje cena u Kopenhagenu toliko je tvrdokorno i snažno da njegov rast možda ukazuje na mehur... baš kao i sredinom prošle decenije", upozorili su iz centalne banke.

(Jutarnji)