Foto: Reuters

Podrška

SLOVAČKI PREMIJER: Ne pravite neprijatelja sveta od Rusije jer za nju negde nema zamene

Slovački premijer Robert Fico osudio je pokušaje da se od Rusije napravi svetski neprijatelj broj jedan i upozorio da u nekim regionima sveta Rusija ne može da se zameni, kao ni SAD, jer bez nje nema pomaka ni rešavanja pojedinih kriza.

Planeta
> 00:00h

"Velika je greška što se pravi slika svetskog neprijatelja. Shvatimo da postoje situacije u kojima bez Rusije ne možemo da se pomaknemo. Bilo da je to Sirija ili pitanje nuklearnog programa u Iranu. Rusija je u nekim regionima slično kao i SAD nezamenljiva i ume da u velikoj meri doprinese rešenju", rekao je Fico u intervjuu koji danas objavljuje slovački dnevnik Pravda.

On je naglasio da njegova zemlja, bez obzira na to šta misli da sankcije Rusiji ničemu ne služe i da samo nanose štetu i njoj i Evropskoj uniji, neće podrivati evropsko jedinstvo.

"S druge strane, vrlo otvoreno ćemo govoriti o sankcijama kao o instrumentu koji nema smisla. Nije do mene da procenjujem namere Rusije da li namerava ili ne namerava da nekuda napreduje. Stav Slovačke prema aneksiji Krima bio je jasan, kao i u slučaju nezavisnosti Kosova. Naša savest je čista, mišljenje izražavamo otvoreno i suvereno, ali, ponavljam, protiv sam toga da tražimo svetskog neprijatelja", rekao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da bi bio i protiv zajedničke evropske vojske, ideje sa kojom je na neformalni samit 27 članica EU u Bratislavi došlo nekoliko članica Unije, pogotovo ako bi ona trebalo da služi da plaši nekoga.

"Protivnik sam zveckanja oružjem. Uveren sam da nije u redu praviti od Rusije svetskog neprijatelja broj 1 i uvlačiti nekakve antipatije u evropsko-rusko i slovačko-ruske odnose. Kada govorimo o zajedničkim snagama, stvar je u tome da Unija u slučaju potrebe može da demonstrira silu i da ne mora stalno da čeka šta će smisliti NATO, kako će se dogovoriti Amerikanci sa Rusima, kako će postupiti Kina. U tom duhu se slažem, ali sigurno ne kada bi trebasluži za plašenje nekog", rekao je Fico.