Foto: Printscreen Facebook

Lepotica na funkciji

ONA JE NAJLEPŠA POLITIČARKA HRVATSKE: Mogla je da bude manekenka, ali je odlučila krene drugim putem

Tek joj je 29 godina, a iza nje su već brojni uspešni volonterski, društveni i poslovni poduhvati.

Hrvatska
> 10:08h

Katarina Kozina iz Nuštra je ekološka aktivistkinja i zaštitnica prirode, ali i autohtonih slavonskih proizvoda. Ujedno je i vatrogasni oficir i povremena volonterka DVD-a Nuštar, kao i članica Hrvatskog klimatskog panela i spoljni saradnik Zajednice porodičnog smeštaja.

Ima titulu magistra ekonomije s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment u Opatiji i vlasnica je i direktorka firme Konvis d.o.o., nedavno otvorene u Preduzetničkom inkubatoru grada Vukovara. Bila je volonterka Eko Kvarnera, a u rodnom kraju osnovala je Eko Slavonija, kao i Slow food Slavonica, ogranak svetske organizacije i brenda Slow Food. U studentskim danima bavila se i manekenstvom, a na nedavno završenim parlamentarnim izborima prvi se put i politički aktivirala kao članica Mosta.

Ona kaže da je razlog političkog aktiviranja to što više nije mogla da dopre do onih koji planiraju i donose odluke zbog čega nije mogla da ostvari razne projekte.

Kozina je za Jutarnji listo otkrila da pre ulaska u Most nije poznavala nikoga iz svoje stranke, niti da je bila politički aktivna iako je pratila rad mnogih političkih stranaka. Iako će naredni mandat sabora Hrvatske imati najmanje žena sledećem mandatu u poslednjih 20 godina, smatra da u ovoj zemlji treba plasirati novu žensku snagu.

"Uprkos činjenici da hrvatsko društvo možda još nije spremno za žene u politici, za šta imamo jako puno primera žena koje je politika iskoristila, “prožvakala” i odbacila, mislim da treba plasirati novu žensku snagu, još jaču i otporniju, jer smatram da drugačija rešenja na političkoj sceni vredi ponuditi sa ženskog aspekta, neumoljivo i bez zadrške", kaže ona.

Inače, ona se nakon završetka fakulteta vratila u rodni kraj iako je mogla da radi na Jadranu. "Smatram da se puno bolje i kvalitetnije može ovde živeti uz malo političke volje, bolje modele i bolju organizaciju na terenu. Upravo iz tog razloga sam se osećala dužnom vratiti i pripomoći ovde koliko mogu", kaže ona.

Inače, ona je učestvovala i na izboru za Mis automoto sporta u Rapcu uz pomoć jedne agencije u kojoj se bavima manekenstvom.

"Sada mogu reći da mi je i to definitivno koristilo kasnije u životu, kako za ispravno držanje i hod, tako i za ophođenje sa ljudima i širenje mreže kontakata. Nisam razmišljala ozbiljnije da se posvetim tom poslu jer su me zanimali i drugi izazovi vezani uz moju vokaciju i trenutni fokus", ispričala je ona.

(Jutarnji.hr)