Foto: Damir Dervišagić

Aplauzi

VLASTA UKRAO ŠOU HAMPLETU: Odjeci velike premijere Šekspira u JDP!

Možda je Nebojša meni poklonio svoje monologe. Ideja reditelja je bila da ja kao stariji izgovorim „Biti ili ne biti“, kaže Velisavljević

Pop kultura
> 00:00h

Vlasta Velisavljević dobio je možda najveći aplauz tokom izvođenja i na poklonu nakon premijere „Hamleta“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Legenda srpskog glumišta u predstavi u režiji Aleksandra Popovskog ukrao je šou i kraljeviću Hamletu, koga tumači Nebojša Glogovac. Vlasta je, na iznenađenje publike, prvi izgovorio čuvenu repliku „Biti ili ne biti“. - Možda je Hamlet meni poklonio šou i svoj monolog (smeh). Bilo je teško umetnuti ga u predstavu. I onda je reditelj došao na ideju da ga izgovori stariji glumac koji je nekada igrao Hamleta, a sad se seća tog teksta. I ne može da se seti baš onih bitnih detalja - započinje Velisavljević razgovor za Kurir. Za Glogovca kaže da je od glumaca koji igraju za tim, a na njega je poseban utisak u novom „Hamletu“ ostavila Ofelija i najmlađi član ekipe Jovana Stojiljković. - Nebojša je meni partner od davnina. Od „Sumnjivog lica“ imamo neki poseban odnos. Lako je igrati s dobrim glumcem. On vam više poklanja nego što spekuliše. Možda mi je poklonio tekstove namenjene Hamletu - kaže devedesetogodišnji glumac. On priznaje da mu je najteže bilo da nekoliko dana pred premijeru uči potpuno nov tekst. - Toliko toga je reditelj menjao. Imao sam jedan drugi tekst i to je otpalo. Dramaturgu Goranu Stefanovskom je sinula nova ideja. Plašio sam se da neće još nešto da menjaju. Bio sam spreman na sve - kaže Vlasta i dodaje: - Nisam razmišljao ni ko je u publici. Najviše me je okupirao odnos prema Hamletu. Od početka smo shvatili i da to mora da bude razgovor oca i sina, a ne duha. Ako smo to uspeli, srećan sam. Bio je lep aplauz.

Obogatio Šekspira MOJA REPLIKA ZAVRŠILA U PREDSTAVI Vlasta Velisavljević otvara i zatvara „Hamleta“, a njegova rečenica da mu ne treba više lekar i da ozdravi kad se popne na daske, postala je deo komada. - Moj tekst je odmah usvojen kao polazna tačka. Zapalo mi je da počnem i završim. Ne znam koliko se publici dopalo - skroman je umetnik.