Foto: Dragana Udovicic

MIGRANTI U ŠIDU: Lepo nam je ovde, postaćemo Srbi! Ali će se zvati Ljubiša, ja Zoki!

ŠID - Meštanima Šida, sremskog gradića u Srbiji sa nešto više od 17.000 žitelja smeštenog na padinama Fruške gore i na granici sa Hrvatskom, dosta je hiljada i hiljada gostiju pristiglih sa Bliskog istoka, Azije, iz severne Afrike.

Društvo
> 00:00h

Neki migranti koji su pokušali preko Hrvatske da dođu do zapadne Evrope rekli su da im to više neće pasti na pamet. No, neki i dalje pokušavaju.

Jedan mladi Marokanac već je četiri puta vraćen. Za razliku od njega, 18-godišnji Muhamed iz Mosula u Iraku ne planira u Hrvatsku.

Porodica mu se pre dve godine rasula po Iraku i Europi. Cilj mu je da dođe do brata u Velikoj Britaniji, a u Mađarsku je već deset puta pokušao da ilegalno uđe.

"Mađarski policajci i psi su jako ljuti. Više neću ilegalno. Sada čekam svoj red. U Srbiji sam već četiri meseca, nakon što sam pre sedam meseci krenuo iz Turske i došao preko Bugarske. Doći će i moj red", nada se Muhamed, kao i Mahmadullah i Ikramullah, mladići iz Avganistana.

Za razliku od njih, Pakistanci Osman i Ali odlučili su da postanu Srbi. Zatražiće azil, a već su si izabrali i nova imena.

"Ja ću biti Zoki, Zoran, a Ali je odabrao ime Ljubiša. Fino je ovde", rekao je Osman (Zoran) kombinujući srpski i engleski. On i Ali (Ljubiša) su uz puno truda naučili dosta reči našeg jezika, a sada prevode i svojim sunarodnicima.

(Jutarnji)