Foto: Zoran Šaponjić

Naši reporteri s herojima

KURIR NA SRPSKO-BUGARSKOJ GRANICI: Vodimo pravi rat s krijumčarima!

Pripadnici vojske, Žandarmerije i policije svakodnevno hapse one koji pokušavaju da ilegalno prebace migrante u Srbiju. Zaustavljeno 6.500 osoba

Društvo
> 22:48h

Stanje na srpsko-bugarskoj granici redovno je, ali samo na prvi pogled. - Istina je, nismo u ratnoj zoni, ali ovo je rat - kažu vojnici i policajci iz Združenih vojno-policijskih snaga, koje odnedavno čuvaju državnu granicu od ilegalnih imigranata iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije... Poslednjih dana pritisak na granicu raste, svakodnevno više od 250 imigranata pokuša da nelegalno uđe u Srbiju... Očekivanja su da će taj broj pred zimu rasti. Dubinska kontrola Reporter Kurira bio je juče u patroli sa srpskim vojnicima, žandarmima i policajcima u bespuću Stare planine, iznad karaule „1. maj“. Teren šumovit, nepristupačan, težak, ispresecan kamenim kosama, rečnim koritima, mnoštvom staza... Ovde traje pravi rat s krijumčarima. Od početka akcije uhapšeno ih je 50, 36 iz Srbije, jedna grupa iz Bugarske, a na granici su se pojavili i krijumčari iz Avganistana, Pakistana... - Mi smo na 15-ak kilometara od granice, naš zadatak je dubinska kontrola terena. Pre nekoliko dana do nas je došla grupa od 12 migranata iz Avganistana, bili su promrzli, gladni, videli su našu vatru i spustili se - pričaju desetari Dragan Dejković i Miroslav Jovanović i policajac Marko Opalić na jednom od punktova. Kapetan korvete Jovan Krivokapić iz komande Združenih snaga otkriva koliko je čuvanje granice težak posao:

Dobro organizovani

- Imamo posla s dobro organizovanim i uvezanim krijumčarima s obe strane granice. Imaju svoje izviđače na planini, prate naše patrole, naša vozila, jedno ili dva vozila idu ispred onog u kome su ilegalni migranti, prebacuju grupe do šumskih puteva, gde ih čekaju vozila, to je pravo nadmudrivanje između naših snaga i švercera. Od početka akcije zabeležili smo dobre rezultate u sprečavanju ilegalnih ulazaka u zemlju, pa su migranti sve češće primorani da traže druge pravce. Od počeka akcije, na granici Srbije ka Bugarskoj i ka Makedoniji zaustavljeno je više od 6.500 migranata, koji su se pred našim snagama bezbednosti povukli, a 900 njih je sprovedeno u prihvatne centre širom Srbije.
Ništa ne prepuštaju slučaju... Pregled vozila

Ivica Dačić IZBEGLIČKA KRIZA JAČA Najveća izbeglička kriza od kraja Drugog svetskog rata ne jenjava, već dobija na širini i intenzitetu i situacija je sada objektivno teža nego što je bila pre usvajanja odluke da se održi samit UN o toj temi, izjavio je na samitu o izbegličkoj krizi u sedištu UN ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Sveobuhvatno rešenje nije na vidiku, a međunarodna zajednica ne uspeva da nađe adekvatne odgovore, iako je uložila ozbiljne napore da se suoči sa ovim izazovom, ocenio je Dačić.

Unosan biznis MALOLETNICI VOĐE KRIJUMČARA - Krijumčari često koriste i maloletnike koji poznaju teren i koji prevode ilegalne migrante preko planine. U poslednje vreme maloletnici se pojavljuju i među organizatorima krijumčarenja ljudi. Nedavno su uhapšena četvorica krijumčara koji su u četiri vozila ševercovali 60 ljudi, među njima je bio i jedan maloletnik - kaže kapetan korvete Jovan Krivokapić.