Foto: Printscreen Yt

Netipičan plemić

ON JE NAJHUMANIJI KRALJ NA SVETU: Otišao u Kanadu da radi kao baštovan, razlog će vas oduševiti

Erik Manu, kralj jednog zapadnofričkog plemena u Gani, otišao je u Kanadu da se bavi baštovanstvom ne bi li tako sakupio novac za zdravstveno osiguranje za svoje podanike.

Planeta
> 00:00h

Manu je nasledio krunu kada je njegov ujak Dat (67) preminuo prošle godine. Pošto je živeo tri godine u Kanadi, sa ženom i sinom, Manu se vratio na jug Gane da bi preuzeo presto.

"To je veliko iskustvo. U pitanju je moje nasledstvo, kultura i tradicija mog naroda", priča ovaj plemeniti kralj.

Sada se vođa Akan plemena iz sela Adansi Aboabo, vratio u Kanadu. On je tu nastavio da se bavi baštovanstvom, kako bi zaradio dovoljno para.

"Ponekad, kad odemo na posao i kažu mi 'Ti si poglavica, video sam te na TV-u. Zašto se baviš ovim?' ", priča Erik Manu.

Kada je prvi put došao u Kanadu, njegova direktorka Suzan Votson, osnovala je fondaciju “Do Meseca i nazad”, a mladi kralja vratio se nazad u otadžbinu sa donacijom u vidu školske opreme, odeće, laptopova i lekova.

Suzan Votson je i sama otputovala u Ganu na ceremoniju.

"Oni su predivni spolja i iznutra, ali nemaju apsolutno ništa", rekla je ona tada.

Plemeniti kralj se nada da će sakupiti dovoljno novca tokom višemesečnog boravka u Kanadi, a planira da ga investira u poboljšanje zdravstva.

"Celo selo je neverovatno siromašno. Na klinici radi samo jedna babica i nekoliko sestara. Doktora nema ", kaže Erik Manu.

(Independent)