Foto: Reuters

Stav

KOLINDA U UN: Hrvatska za snažniju ulogu Međunarodnog krivičnog suda

Hrvatska se zalaže za jačanje uloge Međunarodnog krivičnog suda i njegovu jaču odgovornost u suđenjima za masovne i ratne zločine, uključujući one počinjene prema kulturnom nasleđu, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Hrvatska
> 15:04h

"Mislimo da je od ogromnog značaja da se okonča kultura nekažnjivosti. I to mora biti učinjeno bez bilo kakve politizacije, bez stavljanje dnevne politike iznad vladavine zakona i, svakako, bez ponovnog pisanja i pogrešnog tumačenja istorije", istakla je ona juče tokom generalne debate u UN.

Napominjući da "pravde nema bez mira, niti mira bez pravde", ona je rekla da je od suštinskog značaja uspostavljanje individualne odgovornosti.

"Međunarodni sudovi i pravni mehanizmi mogu postaviti osnove da se glasovi žrtava čuju i istorijski dokazi zabeleže, ali na svakom društvu je da proces pomirenja dovede do kraja", zaljučila je Grabar-Kitarović. Hrvatska predsednica je, govoreći o migrantima, rekla da se ne sme delovati samo kad nas dirnu slike stradalih sirijskih dečaka, i da se moraju okončati "politika dvostrukih standarda i licemeran pristup tragediji koja se događa u ovom trenutku". Ona je dodala da taj pogrešan smer dovodi do generacije mladih koji su razočarani i obeshrabreni, beže od sukoba i nasilja, pa postaju lak plen za sve vrste manipulacije, radikalizma i terorizma..