Foto: Reuters 26 Jan 2016

Pretnje indijskog generala

BLIŽI LI SE NOVI APOKALIPTIČNI RAT? Ako im bacimo nuklearku u narednih 800 godina neće biti života!

Mogu li Indija i Pakistan zaratiti? Pomalo je apsurdno postaviti takvo pitanje, piše CNN. Obe zemlje su naoružane nuklearnim naoružanjem, te zajedno imaju 1,4 milijarde stanovnika.

Planeta
> 11:28h

Između ove dve zemlje vladao je realtivni mir poslednjih godina, koji bi mogao biti uzdrman nedavnim napadom na indijsku vojsku, kada je ubijeno 18 vojnika.

Indijski general u pokrajini Kašmir opisao je napad kao "strašan teroristički čin", koji na sebi nosi "potpis Pakistana". Indijci nisu tu stali sa optužbama.

"Pakistan je teroristička država i kao takva bi trebala biti izolovana", napisao je na Tviteru Rajnat Sing, premijer Indije.

U najgledanijoj indijskoj TV-emisiji tenzije su podignute na veći nivo.

Arnab Goswami, voditelj programa, nije se mogao suzdržati, pa je ispalio:

"Moramo ih osakatiti, moramo ih baciti na kolena", poručio je u eter.

Njegov gost, penzionisani general G. D. Bakši dao je najzastrašujuću izjavu od svih:

"Pakistan je jedna petina veličine Indije. Ako na njih ispalimo samo deo našeg nuklearnog arsenala, većinu u pakistanski Punjab, odakle pakistanska armija dolazi, nijedan usev tamo više neće izrasti narednih 800 godina!"

Ipak, stvarnost je malo drugačija. Obe države raspolažu nukleranim arsenalom, a Pakistan je u bliskom vojnom savezu sa Kinom, koja sigurno ne bi stajala po strani i gledala eventualni napad Indije.

Međutim, porast tenzija u ovom regionu svakako je zabrinjavajući, te se očekuje da se o ovom problemu uskoro očituje i Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

(Avaz)