Foto: Privatna Arhiva

Direktor regionalne policije Mitrovice lišen slobode

ZLOČINAC: Nehat Tači uhapšen u Srbiji, optužen za terorizam!

Nehat Tači se sumnjiči da je 1999. u regionu Lipljana organizovao progon nealbanskog stanovništva i uništavanje njihove imovine

Politika
> 00:00h

Direktor regionalne policije Mitrovice Nehat Tači, koji je u četvrtak uhapšen na administrativnom prelazu Končulj, okrivljen je za terorizam jer je 1999. godine u regionu Lipljana organizovao progon nealbanskog stanovništva i uništavanje njegove imovine - saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora. Tači je lišen slobode po poternici izdatoj po naredbi Višeg suda u Nišu prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije i odmah sproveden u pritvorsku jedinicu niškog KPZ. Kako je saopštila portparol Višeg suda u Nišu Iva Popović, protiv njega i još jedne osobe istraga zbog krivičnog dela terorizma pokrenuta je još pre sedam godina. - Sudija Okružnog suda u Prištini je 23. aprila 2009. godine doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv N. T. i A. T. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo terorizma. Istražni sudija Višeg suda u Nišu je 17. septembra 2010. godine doneo rešenje kojim je ovoj dvojici osumnjičenih određen pritvor i izdao naredbu za raspisivanje poternice. Viši sud je 2. decembra iste godine doneo rešenje o prekidu istražnog postupka jer ova lica nisu bila dostupna državnim organima Republike Srbije - kazala je Popovićeva. - Kako saznajemo, Tači je u vreme ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji bio visoki policijski funkcioner u Prištini i rukovodio je jedinicama koje su progonile nealbansko stanovništvo. - Tokom istrage saslušani su svedoci koji su potvrdili da im je Tači naredio da napuste svoje domove i upućivao im pretnje ukoliko to ne učine, nakon čega je naređivao da im kuće budu spaljene. U međuvremenu je jedan od svedoka preminuo, ali je njegov sin takođe prisustvovao ovim događajima i dao iskaz protiv Tačija - kažu naši sagovornici uključeni u ovaj slučaj. Vladimir Stanojević, portparol niškog Višeg javnog tužilaštva, saopštio je da je predmet protiv Nehata Tačija juče prosleđen na dalje postupanje Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Nije izolovan U PRITVORU BEZ SPECIJALNOG TRETMANA Kako saznajemo, Tači nije izolovan od drugih pritvorenika u niškom Kazneno-popravnom zavodu. - On se ponaša normalno, nema posebnih zahteva niti je sud za njega zatražio neki poseban tretman ili izolaciju - kažu naši izvori iz ove ustanove.Prema navodima kosovskih medija, Tači je putovao u jednu zapadnoevropsku zemlju preko teritorije Srbije kad je uhapšen.

M. M.