Foto: BETA

Glavni odbor SPS

Dačić Tražiće nam da faktički priznamo Kosovo

To znači da vas niko neće terati da priznate nezavisnost Kosova, nego će vam nametati odluke koje će značiti da je to suverena i nezavisna zemlja i toga su, mislim, svesne sve stranke - i DS i SNS, rekao je Dačić

Politika
> 10:24h

BEOGRAD- Lider Socijalističke partije Srbije ivica Dačić izjavio je da će neke zemlje Evropske unije nastaviti da dalje evrointegracije Srbije uslovaljavaju ne formalnim priznanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, već faktičkim.

"To znači da vas niko neće terati da priznate nezavisnost Kosova, nego će vam nametati odluke koje će značiti da je to suverena i nezavisna zemlja i toga su, mislim, svesne sve stranke - i DS i SNS", rekao je Dačić na sednici Glavnog odbora stranke.

Koalicija SPS-PUPS-JS, kako je naveo Dačić, želi u vladu koja će znati gde su njene crvene linije, koje razdvajaju nacionalne i državne interese od politike koja je spremna da interese žrtvuje zbog ostvarenja nekih drugih ciljeva.

Politika o Kosovu i Metohiji, dodao je lider socijalista, mora da bude realna i zasnovana na realnom životu i interesima srpskog naroda u pokrajini.

"Robujemo prošlosti zbog koje možemo da izgubimo i sadašnjost i budućnost naroda na Kosovu i Metohiji. Oni koji kažu da se Srbija brani kod Prizrena i Đakovice, a neće da kažu da neće da brane Srbiju kod Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, zato što žele da administrativna linija postane granična", ocenio je Dačić.

On je ocenio da Srbija treba da napusti koncept politike koji ima prema Kosovu i Metohiji, jer je on "nesvrsishodan".

"Treba da znamo šta branimo i šta hoćemo i to treba da branimo. Mi danas ne znamo ni šta hoćemo ni šta branimo. Želimo vladu koja će svima u Evropi da kaže šta su naši nacionalni interesi", naveo je Dačić.