Foto: Profimedia

Lažne vesti o smrti dvojice fudbalera u Africi

BIZARNO: Internet sahranio Vesta i Pelea

Mediji širom sveta objavili pogrešne informacije da su preminuli poznati afrički fudbaleri iz Nigerije i Gane

Fudbal
> 21:52h

Vesti da su bivši afrički fudbaleri Taribo Vest i Abedi Pele preminuli u noći između petka i subote objavili su brojni svetski mediji, te informacije u velikom broju pojavile su se i na društvenim mrežama, da bi se, ipak, ispostavilo da je u pitanju laž. Mediji su najpre objavili kako je zbog „kraće i teške bolesti“ i neuspelog lečenja u Francuskoj preminuo Abedi Pele, koji je samo nekoliko sati kasnije morao da objašnjava da je živ i zdrav. Da bi to i dokazao, nekadašnji reprezentativac Gane i fudbaler Marselja objavio je kratak snimak na kojem se vidi kako vozi trenažni bicikl pored bazena. Glasine je odbacio i njegov sin Endrju Ajev, inače fudbaler Vest Hema. - Otac mi je živ i oseća se dobro. Nema nikakvih zdravstvenih problema, niti je bio na bilo kakvim medicinskim tretmanima u Francuskoj. U pitanju je čista laž i pokušaj obmane - poručio je Ajev. Samo nekoliko sati nakon ove vesti stigla je nova bolesna izmišljotina u kojoj se tvrdi da je preminuo bivši fudbaler Partizana i jedan od najzvučnijih nigerijskih fudbalera svih vremena Taribo Vest. Informaciju je prvi demantovao njegov prijatelj i nekadašnji napadač Monaka i Dortmunda Viktor Ikpeba, potom i novinar Okon Akpan. Na kraju, morao je da se oglasi i Taribo Vest. - Pozvali su me prijatelji i rekli mi da proverim Fejsbuk jer tamo piše da sam mrtav. Video sam izveštaje o svojoj smrti i počeo da se smejem. Nikada u životu nisam dobio toliko poziva kao to veče. Zvali su me iz Amerike, Velike Britanije, ma iz celog sveta - rekao je Vest i dodao: - Sve su to đavolja posla. Pokušava da me slomi, ali ne može. To mi sve pomaže da se povežem s ljudima, što je božja volja. Kad đavo hoće da vam nanese zlo, Bog pošalje svoju decu da vas štite.

Živ je Pele, umro nije... Abedi Pele

Taribo Vest uživa u penzionerskim danima, uglavnom vreme provodi u Milanu, gde je osnovao svoju crkvu, a često putuje i u Afriku.

Nije prvi put „POKOPAVALI“ I RANIJE Samo nekoliko meseci pre nego što su Tariba Vesta i Abedija Pelea sahranili žive, mediji su isto učinili i s još jednim poznatim fudbalerom iz Afrike. U pitanju je kapiten tamošnjeg Orlando pajratsa Oupa Manjisa, za koga se krajem maja pisalo da je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći. Međutim, i to se pokazalo kao laž, a sva je prilika da mediji širom sveta ovakve informacije objavljuju samo da bi imali što više klikova, što im kasnije donosi veću zaradu.