Foto: Zorana Jevtić

Srbija se oštro protivi rehabilitaciji

DAČIĆ O IZJAVI PAPE FRANJE: Vatikan se ogradio od Stepinca

Izjava pape Franciska u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki greh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca,izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Ivica Dačić.

Društvo
> 07:24h

Stepinac je, podsetio je Dačić, za vreme Drugog svetskog rata, ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba, "Tako je on na delu učestvovao u sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak - da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličit", objasnio je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

Na suđenju posle rata, Stepinac je svoju odbranu ćutanjem jedino prekinuo da obrazloži da je to, u stvari, samo, kako on kaže, verski prelaz.

PAPA FRANJA PORUČIO: Preobraćivanje pravoslavaca je veliki greh!

"Ove reči pape Franciska potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija", reklao je Dačić i dodao: "Ako se posle ovih papinih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno".