Foto: Marina Lopičić

Ministarka pravde

Nela Kuburović: Svako mora da bude bezbedan u porodici

Poruku da se nasilje u porodici ne toleriše poslalo je i Ministarstvo pravde, koje je pokrenulo internet kampanju „Isključi nasilje“, a najavljuje se i usvajanje novog zakona.

Politika
> 00:00h

U borbu protiv porodičnog nasilja ovo ministarstvo kreće uvođenjem novih krivičnih dela i niza zakonskih mera za pravovremenu i efikasnu reakciju policije i pravosudnih organa, kao i pooštravanjem kaznene politike.

- Ministarstvo pravde izradilo je Nacrt zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojim se prvi put na sveobuhvatan način pruža zaštita žrtvi, jer kao imperativ propisuje neposrednu i blisku saradnju policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad. Usvajanje ovog zakona omogućiće da nasilnik bude odmah udaljen iz kuće i da mu se zabrani svaki kontakt ili prilazak žrtvi. Svako mora da bude bezbedan u svojoj porodici i ne smemo da dozvolimo da porodično nasilje postane epidemija našeg društva. Sve mere koje ćemo uvesti, od usvajanja novog zakona, uvođenja novih krivičnih dela, do pooštravanja kazni, predstavljaće jak preventivni mehanizam, koji će nasilniku dati jasnu poruku da se nasilje ne toleriše - izjavila je za Kurir ministarka pravde Nela Kuburović.

J. S.