Sastanak u DS

Srbija opet čekala ime Premijera

Javnost u Srbiji juče nestrpljivo iščekivala završetak sednice Predsedništva DS i saopštavanje imena budućeg mandatara

Politika
> 09:44h

BEOGRAD - Demokrate većale! Iščekivanje da Demokratska stranka (DS) saopšti ime kandidata za premijera potrajalo je juče do 20 sati. Nakon odluke da nastave razgovore sa SPS, koja je doneta u petak na sastanku najužeg rukovodstva stranke, juče se ispred sedišta DS u Krunskoj okupio veliki broj novinara koji su čekali ime budućeg mandatara. Ipak, do zaključenja ovog broja oni to nisu dočekali.

Podsetimo, demokrate su za 18 sati najavile sednicu Predsedništva DS, koja je počela sa pola sata zakašnjenja. Osim lidera i funkcionera stranke, u Krunsku ulicu nešto posle 18 sati počeli su da pristižu članovi Predsedništva DS, ali i koalicioni partneri. Prvi su stigli lider SDPS Rasim Ljajić i predsednik LSV Nenad Čanak, kao i njegov zamenik Bojan Kostreš.

Osim lidera DS Borisa Tadića, koji je stigao u 18 sati, u stranačke prostorije ušli su i Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Jelena Trivan, Dušan Petrović, Ružica Đinđić, Dragoljub Mićunović, Božidar Đelić, Marko Đurišić, Oliver Dulić, kao i Nada Kolundžija, Gordana Čomić, Boško Ristić, Igor Pavličić, Zoran Alimpić, Aleksandar Šapić i Borislav Stefanović. Niko od njih nije želeo da daje izjave za medije.

Sednica užeg Predsedništva stranke održana je i u petak, kad je odlučeno da se s koalicionim partnerima najpre razgovara o ciljevima i načelima buduće vlade, a tek potom o kandidatu za premijera. Na istoj sednici odlučeno je da, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, DS započne pregovore s koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS o formiranju parlamentarne većine. Tim povodom danas će Tadić razgovarati s liderima koalicije oko SPS Ivicom Dačićem, Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem Palmom.

Crni dim iz Krunske

Zbog utiska javnosti da se odugovlači sa saopštavanjem kandidata za premijera, na Tviteru se pojavila šala da cela Srbija čeka da vidi da li će iz Krunske pokuljati crni ili beli dim, kao aluzija na izbor pape. Naime, kad izaberu katoličkog poglavara, iz dimnjaka Sikstinske kapele pokulja beli dim, a ako kandidat nema potrebnu većinu glasova kardinala, kulja crni dim.

Sastanak Tadić - Nikolić

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i lider Demokratske stranke Boris Tadić sastaće se danas u podne u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.