Foto: Dragana Udovičić

Početak izgradnje krajem 2018

Mali: Plan za prve tri linije metroa u Beogradu do 15. novembra

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će do 15. novembra biti završen plan za prve tri linije beogradskog metroa.

Beograd
> 00:00h

"Metro nikada nije bio bliži Beogradu nego danas", rekao je Mali na poslovnom forumu srpskih i ruskih privrednika u Beogradu.Po njegovim rečima, ako sve bude po planu, izgradnja metroa bi mogla da počne krajem 2018. godine.

"To će biti novi izvor rasta za Srbiju i Beograd", ocenio je Mali i dodao da će metro rešiti problem saobraćajne gužve i otvoriće novu perspektivu u razvoju grada.

On je pozvao ruske kompanije da učestvuju u tom i drugim projektima u glavnom gradu, a čija je vrednost 10 milijardi evra.Mali je predstavio projekat "Beograd na vodi" i ponovoio da će tu biti sagradjena dva miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, i da je vrednost tog projekta 3,5 milijarde evra.

On je najavio i izgradnju dva nova mosta i dva tunela u Beograd i dodao da će se raditi i na završetku obilaznice oko Beograda.

"U planu je most preko Save i most kod Ade Huje", rekao je on.Mali je dodao da Beograd ima veliki potencijal za javno-privatno partnerstvo i pozvao investitore da dodju u slobodnu zonu grada Beograda.

Kako je rekao, postoji interesovanje ruskih investitora i za Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).

Mali je istakao da nisu iskorišćeni svi potencijali za saradnju sa Rusijom i da će današnji skup i poseta ruske delegacije doprineti boljoj saradnji.