Foto: Dragana Udovičić

Sednica počinje u 10 časova

SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA ZASEDANJE: Poslanici i danas o finansiranju lokalne samouprave

Skupština Srbije će raspravu o predloženim izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave nastaviti danas u 10 sati.

Politika
> 23:30h

Ministarka državne uprave i lokalne samouprve Ana Brnabić izjavila je da je skupštinska rasprava o Predlogu izmene Zakona o finasiranju lokalnih samouprava bila vrlo intenzivna i da je aktivno ucestvovala u njoj, jer je želela svima u sali i svim građanima da pruži odgovore na postavljena pitanja.

Ana Brnabić, Foto: Zorana Jevtić

"Najvažnije je da se svi slažemo da je potrebno da se uredi sistem lokalnih samouprava i način njihovog funkcionisanja. Ovaj zakon obezbeđuje ravnomernu raspodelu prihoda između lokalnih samouprava koje imaju značajan nivo samoodrživosti od državnog budžeta i onih koje to nisu postigle u željenom nivou", kazala je ministarka.

BURNA RASPAVA U SKUPŠTINI: Opozicija: Superhik zakon; Vlast: lokal neće biti ugrožen

Brnabićeva je navela da predloženi zakon prevazilazi slabosti postojećeg sistema finansiranja jedinica lokalnih samouprava i uvodi odgovorniji odnos prema važnosti naplate prihoda od strane lokalnih samouprava.

ANA BRNABIĆ: Novi zakon uspostavlja ravnotežu u raspodeli prihoda

Ona je navela da lokalne samouprave manjak mogu da nadoknade ili ažuriranjem baze podataka o imovini, najavljenim povećanjem cene rada, kao i i borbom protiv sive ekonomije koja je prioritet Vlade Srbije.

PRVO JESENJE ZASEDANJE POČELO BURNO: Poslanici o migrantskoj krizi, akreditacijama, Er Srbiji...

"Ovaj zakon se donosi da bi se uspostavila ravnoteža u raspodeli prihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava odnosno da je smanjenje procenta od poreza na zarade mera fiskalne konsolidacije u cilju smanjivanja ukupnog budzetskog deficita", kazala je ministarka.

Brnabićeva je podsetila da je danas prvi put branila zakon Vlade Srbije u parlamentu i najavila da planira da bude aktivna u raspravama kada se budu predstavljali budući, jer veruje u kulturu dijalog.

(FOTO) VISOKA ELEGANCIJA ZA SKUPŠTINSKE KLUPE: Evo kako su poslanici došli na prvo jesenje zasedanje

U raspravi na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja, poslanici vladajuće koalicije su ocenili da su izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nastavak reformi i da se njima održava makroekonomska stabilnost, dok je opozicija kritikovala taj predlog, smatrajući da će opštine biti siromašnije.

Većina poslanika opozicije najavila je da neće podržati taj predlog zakona.