Politički analitičari

Vlada oko DS rešava ključne probleme

Dubok problem kao korupcija, može se u zavisnosti od političke volje i pravnih sredstava suzbiti, ali ne iskoreniti, rekao je Vuk Stanković

Politika
> 14:54h

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da bi buduća Vlada Srbije, predvođena Demokratskom strankom mogla delimično da reši ključne probleme u Srbiji, ali da ih nije moguće rešiti u potpunosti.

"Može da započne rešavanje nekih problema i u zavisnosti od resursa i okolnosti da ih delimično reši, ali ne u potpunosti. Dubok problem kao korupcija, može se u zavisnosti od političke volje i pravnih sredstava suzbiti, ali ne iskoreniti", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, uklanjanje ekstremnih trendova u ekonomiji se može očekivati uz maksimalno anagažovanje i kompetetan rad. "Može svakako pozitivno da se deluje i spreče se negativni trendovi koji ozbiljno ugoržavaju ekonomski i socijalni aspekt u našem društvu, ali se ne možemo obogatiti", kazao je on.

Govoreći o Kosovu, Stanković je ocenio da se može nastaviti logika pregovora Beograda i Prištine ako bude volje unutar nove vlade. "Ta logika i rezultati u okviru sporazuma (bivšeg predsednika Srbije Borisa) Tadića i (predstavnice EU) Ketrin Ešton mogu dovesti do toga da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU. Time se mogu i normalizovati odnosi između Srbije i Kosova bez formalnog priznanja Kosova", dodao je on. On je istakao da je za rešavanje problema potrebna međunarodna pomoć i da prođe kriza u evrozoni.

Govoreći o kanidaturi Tadića za premijera, Stanković je kazao da to nosi određene rizike i da postoje argumenti i za i protiv tog izbora, ali da je to stvar DS-a. Tadić je juče po objavljivanju da je prihvatio da bude kandidat za premijera kazao da buduća vlada treba da se fokusira na rešavanje pitanja siromaštva, nezaposlenosti, pitanja Kosova i problem organizovanog kriminala.

Vuletić: Vlada može odmaći u rešavanju problema Sociolog Vladimir Vuletić izrazio je danas očekivanje da bi buduća Vlada Srbije, ukoliko je sastavi koalicija oko Demokratske stranke (DS), mogla da učini mnogo u ključnim ciljevima koje je postavila, ali da ti prioriteti ne mogu biti ostvareni za jedan mandat.

"Ciljevi su ostali isti kao i u prethodnoj vladi i videli smo da je nešto od toga ostvarila i da nešto ostvaruje. Ne očekujem da se svi ti ciljevi dostignu, ali očekujem da se na njihovom postizanju odmakne", rekao je Vuletić. On je kazao da je rešavanje problema siromaštva urgentno, naročito za deo građana koje je najviše pogodila ekonomska kriza, ali da je to urgentno i za celo društvo. "DS u tom smislu ističe da vodi brigu o svim građanima, a ne samo o povlašćenim grupama. Kriza je pogodila niže društvene slojeve znatno ozbiljnije i u tom smislu shvatam taj cilj vlade - da se pomogne najugroženijima", naveo je sociolog.

Vuletić je istakao da su za rešavanje povezanih problema siromaštva i nezaposlenosti veoma važne strane investicije. Kako je istakao, pitanje Kosova ne može da reši nijedna vlada u kratkom mandatu, dok su na polju borbe protiv organizovanog kriminala postignuti ozbiljni uspesi, ali je to konstantna borba. "Kriminal je kao korov, taman iskorenite jedan deo, on nikne na drugom mestu. Ne može se završiti jednom zauvek, jer je to konstantna borba. Bitno je da ne uđe u sve pore društva. Ne može se očekivati da ćemo živeti u društvu bez kriminala, ali treba da se dovode na meru da društvo normalno funkcioniše", dodao je Vuletić. Prema njegovom mišljenju, za opstanak buduće vlade biće ključno kretanje globalne ekonomije, a naročito privreda u ovom delu Evrope.