Foto: Saša Urošev

Rumuni će biti najbrojniji inostrani turisti

31. DANI LUDAJE: U prestonici bundeve sve spremno za narandžastu feštu

KIKINDA - Za dolazak na 31. „Dane ludaje“ i ovog oktobra vlada veliko interesovanje naših suseda iz Rumunije.

Srbija
> 00:00h

Poslednjih godina oni su ubedljivo najbrojniji inostrani posetioci, a sva je prilika da će u bogatom turističkom, gastronomskom i muzičkom programu do nedelje uživati vnajmanje oko 5.000 gostiju iz Temišvara i okolnih mesta.

Organizatori manifestacije na kojoj se biraju najteže i najduže tivke, optimizam grade na vrlo posećenoj prezentaciji “Dana ludaje” pre nekoliko dana u centru Temišvara. Kostimirani kikindski mališani i devojke u narodnih nošnjama, koje su u pratnji tamburaša, delile ukusne bundevare, oduševile su žitelje ovog velikog rumunskog grada:

- Kikinda je otvorena za sve ljude. Naročito za nas, prve komšije. Veoma dobro sarađujemo na polju kulture, turizma, a sve više i u oblasti privrede. Zahvalni smo Kikinđanima što su podržali Temišvar da postane evropska prestonica kulture. Svake jeseni u vreme održavanja “Dana ludaje” u Kikindi se sjati pola Temišvara-kaže za Kurir Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Ukoliko ne okiši, Kikinđani se nadaju da će, od četvrtka do nedelje, ugostiti 50.000 ljudi iz zemlje i inostranstva:

- Pripremili smo zanimljiv program, a pored bundevare i raznih drugih jela od ludaje, gosti će uživati u čuvenim vojvođanskim specijalitetima. Za najuspešnije proizvođače džinovskih plodova ravnice, obezbedili smo adekvatne novčane nagrade. Pobedniku u kategoriji najtežih bundeva pripašće 100 hiljada dinara, koliko će dobiti i onaj ko donese najdužu tikvu. Apsolutni pobednik je Milan Desnica iz Savinog Sela, koji je 2014. trijumfovao sa bundevom teškom 507 kilograma.

Drugoplasirane u obe kategorije očekuje po 30.000 dinara. Trećeplasirani če prestonicu naranžastih džinova napustiti sa po 20.000 dinara-otkriva Dragan Ristić, saradnik Kancelarije za turizam.

Muzički program za svačiji ukus

U četvrtak uveče, bogat četvorodnevni muzički program otvara Marija Šerifović. Veče kasnije nastupiće "Neverne bebe", a u subotu Šaban Šaulić i Jelena Tomašević.

Poslednjeg dana dana manifestacije, KIkinđani i njihove goste zabaljaće KKN i "Partibrejkersi".