Foto: Beta

Zahtev MMF-a

USVOJENE IZMENE ZAKONA: Lokalnim samoupravama 4,8 milijardi dinara manje

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se preraspoređuje 4,8 miliona dinara sa lokala na republički budžet.

Politika
> 15:32h

Prema predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije.

Na osnovu ovakve računice, od gradova će biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše - 1,9 milijardi.

Prepraspodela sredstava bila je jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić rekla je ranije da je cilj izmena zakona fiskalna konsolidacija, smanjenja budžetskog deficita i očuvanjam makroekonomske stabilnosti.

Foto: Zorana Jevtić

Rasprava o amandmanima na ključni propis na ovoj sednici - izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava završena je pola sata posle ponoći.

Poslanici vladajuće većine ocenili su tokom rasprave da su predložene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave dobre jer je prethodni akt iz 2011. godine "narušio budžetsku ravnotežu i napravio minus od 40 milijardi u budžetu, dok je novac trošen na tekuću potrošnju".

Prema rečima poslanika opozicione Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, suštinski problem lokalnih samouprava u Srbiji je neracionalno i neefikasno trošenje sredstava.