Foto: Youtube/Printscreen

Enklava na granici Poljske i Litvanije

RUSIJA POTVRDILA: Premeštali smo raketni sistem Iskander u Kalinjingrad i nastavićemo to da radimo

Ruska vojska je više puta premeštala rakete Iskander u region Kalinjingrada za potrebe obuke i nastaviće to da čini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Planeta
> 00:00h

"Raketni sistem Iskander je mobilan, jer jedinice na obuci prelaze velike razdaljine preko ruske teritorije....", rekao je Konašenkov novinarima.

Region Kalinjingrada, ruske enklave na granici sa Poljskom i Litvanijom, nije izuzetak. Premeštanje raketnog sistema nije tajna, dodao je on, rekavši i da je jedna od raketa bila nemerno izložena američkom špijunskom satelitu.

ZAPAD STRAHUJE OD JAČANJA RUSKIH SNAGA: Rusi prebacuju balističke rakete u Kalinjingrad

Nismo morali dugo da čekamo - naše američke kolege su to same potvrdile, rekao je Konašenkov. Američki obaveštajni zvaničnik je juče izjavio da Rusija razmešta rakete Iskander u Kalinjingradu.

Ruski razlozi za razmeštanje raketa čiji je domet 500 kilometara "mogli bi biti bezazleni", kazao je zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

"Oni su prebacili sličan raketni sistem u Kalinjingrad 2014. zbog vojne vežbe. To bi takođe mogao biti politički gest - pokazivanje snage - kako bi se izrazilo nezadovoljstvo prema NATO", dodao je on, prenosi Rojters.

Iskander-M su balističke rakete na koje mogu da se postave i nuklearne bojeve glave.