Foto: Printscreen RTRS

Smatraju da obeležavanje ne odražava volju naroda

NARODNA SKUPŠTINA RS UPUTILA APELACIJU SUDU BIH: Traže ocenu ustavnosti 1. marta

Poslanici skupštinske većine u Narodnoj skupštini RS podneli su danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Kako je na konferenciji za novinare saopštio Radovan Višković, predsednik Kluba SNSD-a u NS RS, potpisnici apelacije smatraju da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su u skladu sa članom 10 Ustava BiH konstitutivni.

"Sasvim je jasno da se radi o datumu koji je isključivo vezan za dva naroda koji su učestvovali na referendumu, pa se srpski narod stavlja u diskriminatorski položaj u odnosu na druga dva konstituvina naroda", rekao je Višković, i dodao da potpisnici apelacije od Ustavnog suda BiH zahtevaju da taj praznik proglasi diskriminatorskim.

Inace, 1. mart se u BiH obeležava kao Dan nezavisnosti te države. Toga dana održan je referendum na kome su se Bošnjaci i Hrvati, ali ne i Srbi izjasnili za otcepljenje od bivše SFRJ, što je bio i neposredni povod za rat.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bio nagoveštaj građanskog rata.

Srbi ovaj datum ne priznaju i ne obeležavaju ga ni na koji način jer smatraju da je odluka muslimanskog i hrvatskog naroda o otcepljenju neligitimna i protivna srpskim interesima.