Foto: AP 3 1 2015

Veliki marš

(VIDEO) UKRAJINSKI NACISTI TRAŽE RAT SA RUSIMA: Hoće da se vlada ne uzdržava od sukoba

Pripadnici neonacističke grupe Azov bataljona i ukrajinske desničarske stranke Pravi sektor marširaju centrom Kijeva zbog uzdržavanja ukrajinske vlade od sukoba na istoku zemlje.

Planeta
> 00:00h

Azov bataljon je dobrovoljačka jedinica Nacionalne garde Ukrajine pod nadležnošću ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Većinu članova su činili radikalni desničari iz ukrajinskih nacionalističkih i neonacističkih organizacija, među kojima i Patrioti Ukrajine i Socijal-nacionalna skupština.

Simboli jedinice veoma podsećaju na one koje je koristila Hitlerova Nemačka, a prošle godine se puku priključila i grupa od 20 dobrovoljaca iz Hrvatske.

S druge strane, Pravi sektor je sastavljen od marginalniz radikalno desnih grupacija, uglavnom iz Zapadne Ukrajine, a njihovi pripadnici su bili veoma zaslužni za obaranje Viktora Janukoviča izazivajući nerede na ulicama.

Poznati su po aktivnostima u ratu, gde imaju i paravojnu formaciju Dobrovoljački ukrajinski korpus. Često su najavljivali da će formirati paralelne vojne snage i boriti se na istoku zemlje, ne želeći da poštuju bilo kakve sporazume o primirju.

(RT/E.P.K)