Foto: Printscreen Youtube

ne sekira se

SLATKO SU GA NASMEJALI Putin: Nemaju ni za benzin da obiđu ruske granice, a hoće da nas izoluju!

MOSKVA - Oni koji pokušavaju da izoluju Rusiju nisu dovoljno motorizovani ni da obiđu njene granice jer za to nemaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Planeta
> 00:00h

Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolovati od ostatka sveta zbog njene veličine i mesta u globalnoj ekonomiji. Tokom nedavnog Investicionog foruma "Rusija zove!", Putin je ocenio da "Bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima".

On je priznao da ruska ekonomija oseća negativan uticaj zapadnih sankcija, "pre svega u ograničavanju izvoza tehnologija". Putin, međutim, ističe da je sprovedena "uspešna makroekonomska stabilizacija" ruske ekonomije, koja se, pre svega, odražava u uspešnim merama

Centralne banke usmerenim na smanjenje inflacije. Ruski predsednik je najavio da će u 2016. godini inflacija dostići najniži nivo u novijoj istoriji Rusije - spustiće se ispod šest odsto. Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara.

"Prvog januara ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara", precizirao je ruski lider. Čisti "priliv" stranih investicija u nefinansijski sektor Rusije tokom prvih osam meseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti "odliv" kapitala je pet puta manji - iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 48 milijardi dolara.

Putin smatra da za rusku Vladu veliki izazov predstavlja "optimizacija budžeta i povećanje njegove efikasnosti" "Budžet za 2017. godinu pripremljen je sa planiranim deficitom od tri odsto, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije sveta", napominje ruski lider. (nezavisne.com)