Foto: Reuters

Opet na čelu

PREMIJER SVE POPULARNIJI: Aleksis Cipras opet izabran za vođu Sirize

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras ponovo je izabran za lidera levičarske Sirize, osvojivši 93,54 odsto glasova 2.700 elektora na partijskom kongresu, saopštila je ta partija.

Planeta
> 18:56h

Cipras je na prethodnom kongresu 2013. godine osvojio 74 odsto glasova, što ukazuje da mu je popularnost u stranci porasla uprkos kritikama da je napustio radikalno levičarske principe Sirize kada je potpisao paket mera štednje u zamenju za pomoć EU, u iznosu od više milijardi evra.

Cipras sada pokušava da ubedi kreditore da mu odobre novu rundu zajmova do kraja godine, prenosi AFP. On je u subotu izjavio da njegova vlada namerava da brzo završi drugu reviziju aranžmana sa kreditorima koja počinje u utorak.

"Nameravamo da odmah završimo drugu reviziju", rekao je Cipras. Grčka želi da završi drugu reviziju do kraja godine posle čega bi, kako očekuje, počeli razgovori o smanjenju ogromnog tereta duga koji pritiska zemlju.

VIKILIKS: MMF hteo da ucenjuje Grčku da bi je naterao na sporazume

Pitanje duga je podelilo međunarodne kreditore. Nemačka, u kojoj će iduće godine biti održani izbori, smatra da je ublažavanje tereta duga nepotrebno, ali MMF traži da se taj problem reši. Cipras je rekao da Grčka ispunjava obećanja i traži da i kreditori učine to isto.

"Taktika odugovlačenja i odugovlačenja je neprihvatljiva", rekao je on članovima stranke. Grčka traži da se ono što je dogovoreno odmah primeni, dodao je Cipras, aludirajući na sporazum koji je u maju postignut sa ministrima finansija evrozone o postepenom ublažavanju tereta grčkog duga do 2018. godine.