Foto: Profimedia

Prirodna apoteka

RECEPTI NAŠIH BAKA: 5 narodnih LEKOVA koji će vam rešiti sve probleme sa KOŽOM

Bilo da je reč o modricama, bubuljicama ili nečemu ozbiljnijem, svi znamo koliko problemi sa kožom mogu da budu naporni. Srećom, postoje rešenja za ove probleme! Predstavljamo vam narodne lekove koje su koristili naši preci.

Život
> 10:24h

Ponekad se najjednostavnijim stvarima mogu izlečiti posekotine i površinska oboljenja kože. Sa samo pet prirodnih sastojaka možete se otarasiti ispucalih kapilara, modrica i fleka.

Narodna medicina ima rešenje za skoro sve, a isprobale su je, usavršile i dogradile generacije naših predaka! Zato sa sigurnošću možemo da vam kažemo - recepti koje vam ovde predstavljamo oprobano deluju!

Gnojne rane i trn

Foto: Profimedia

Zeleni paradajz (može i zreo, ali je zeleni delotvorniji) staviljate na mesto iz koga ne može da se izvuče trn ili gnoj. Oblogu držite preko noći i paradajz će izvući sav gnoj, a trn će sam ispasti.

Gljivične infekcije

Foto: Profimedia

Čaj od kantariona će vas pročistiti i pomoći vam da se rešite gljivičnih infekcija. Mesta na koži kao i obolelu sluzokožu ispirajte ovim čajem nekoliko puta dnevno Kantarionovo ulje je još jedan dar prirode, koji naročito pomaže koži. Ovaj eliksir odličan je kod ubrzavanja zarastanje površinskih rana i opekotina.

Modrice

Foto: Profimedia

Verovali ili ne, kada vam se prilikom jakog udarca bilo gde na telu pojavi podliv i modrica samo iseckajte svež peršun i stavite ga na gazu, a zatim tu oblogu na bolno mesto. Bol će prestati, a modrica se vidno smanjiti već posle prvih nekoliko sati sa oblogom. Za potpuni nestanak modrice metod ponavljajte 2-3 dana.

Bore i fleke na koži

Foto: Profimedia

Med je još u drevnoj egipatskoj civilizaciji smatran eliksirom mladosti i vitalnosti. Zato se jeo sam ili u poslasticama, i koristio u spravljanju šminke i sredstava za hlađenje koje su najviše koristili plemići i bogati Egipćani. Ljudi koji svaki da jedu med imaju bolju krvnu sliku i vitalniji organizam u celosti. Međutim, ono što se kod njih posebno ističe je elastična koža i mladolik izgled. Stoga lice ili mesto koje hoćete da opravite, namažite medom u kombinaciji sa mlekom i cimetom, i bore i fleke će početi vidno da se smanjuju. Med se možete mazati i na ispucale kapilare.

Akne i bubuljice

Foto: Profimedia

Bilo da ste tinejdžer kome hormoni ne daju mira ili nikako da se rešite problema sa aknama i bubuljicama, rešenje za vas je beli luk! Potreban vam je sok iz ove biljke, pa je najbolje zgnječiti 2-3 čena i tako dobijenu smesu staviti na problematičan deo. Rezultati će biti vidljivi uskoro, a otok i crvenilo oko bubuljica će splasnuti momentalno.