Foto: Shutter

Recept

Kolač s jabukama i vanil-kremom

SASTOJCI

Recept dana
> 22:06h

Fil od vanile - 4 žumanca - 2,5 dl mleka - 4 kapi ekstrakta vanile - 4 lista želatina - 2,5 dl slatke pavlake - 80 g oraha Za biskvit - 2 jajeta - 1 čaša (od 2 dl) šećera - 1 čaša jogurta (3,2% masti) - 1/2 čaše ulja - 1/2 čaše brašna - 1/2 praška za pecivo - po želji malo rendane korice limuna Pire od jabuka - 4 veće jabuke - malo mlevenog cimeta PRIPREMA 1. Za biskvit: Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno pomešano s praškom za pecivo i rendanu limunovu koricu. Sve dobro sjedinite i na kraju lagano varjačom umešajte prethodno umućen sneg od belanaca. Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen lim pa pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. 2. Pire: Oguljene jabuke sitno iseckajte. U šerpicu stavite šećer i zagrevajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizuje. Sklonite ga s vatre i dodajte mu jabuke sa cimetom. Mešajte i dinstajte na laganoj vatri sve dok jabuke ne počnu da se raspadaju i dok smesa ne počne da se zgušnjava i lepi. Kad se malo ohladi, sipajte je na pečeni ohlađen biskvit. 3. Fil od vanile: Mutite žumanca sa šećerom dok masa ne postane penasta. Postepeno dolivajte mleko i kuvajte na pari dok se smesa ne zagreje. Sklonite je s vatre, dodajte vanilu i želatin (prethodno ga prelijte vodom pa kad nabubri, procedite). Mešajte dok se krem ne ohladi. Na kraju umešajte umućenu slatku pavlaku. Stavite fil preko pirea od jabuka i kolač pospite mlevenim ili seckanim orasima. Stavite ga u frižider na nekoliko sati da se kolač pre služenja dobro stegne.