Foto: Profimedia

Dečji brakovi

DEVOJČICA OD 15 UDALA SE ZA GODINU DANA STARIJEG: Otac kaže da je sve to normalno

Petnaestogodišnja devojka iz okoline Sarajeva udala se prošlog meseca za šesnaestogodišnjeg mladića. Upoznali su se preko Fejsbuka i nakon kratkog dopisivanja rekla je roditeljima da je u vezi sa nekim ko joj nudi brak. Roditelji nisu negodovali, čak su je ohrabrili.

Bosna i Hercegovina
> 23:36h

„Ona ga je našla, nisam joj ja tražio momka, znate kako mladi to rade", priča otac.

Nisu se venčali jer zakonski nemaju pravo na to. Zakon o stupanju u brak u BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, slično tretira ovakve slučajeve, brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina života. Sem u izuzetnim slučajevima kada je moguće sklopiti brak sa 16 godina.

Otac devojke tvrdi da joj je dozvolio da se uda za mladića.

Nije pokazao nikakva dokumenta, a na pitanje da li je socijalna služba upoznata sa udajom njegove maloletne ćerke, kaže: „Niko njoj, a ni meni ne može zabraniti, nikakav socijalni radnik. Ja sam se oženio sa 13 godina, imam 16 dece i dve žene, kod nas je to tako. Gde vi živite, pa to je sasvim uobičajno za nas.“

Devojčica je završila šesti razred i nakon toga prekinula školovanje. Kaže da namerava da nastavi školovanje. "U ovom trenutku je to nemoguće, možda nekad posle“, kaže, dok njen otac dodaje: „Nisam se protivio njenoj udaji, zašto bih, bolje da se udala za poštenog i normalnog, nego za nekog narkomana. Ako bude želela neka nastavi školovanje, ne mogu joj to zabraniti“.

Populacijski fond UN-a u BiH upozorava da rani brak ograničava mogućnosti za edukaciju, zaposlenje i samostalnost, da su lošijeg zdravlja i ekonomskog stanja, ali da škole mogu delovati preventivno i odigrati veliku ulogu u informisanju dece o opasnostima koje sa sobom nosi rano stupanje u bračne odnose.

(Info-ks.net)