Foto: Fonet

Hitno povući predlog iz skupštine

DSS-DVERI; Fond za Zapadni Balkan još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova

BEOGRAD - Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) i Dveri zatražile su danas da se iz procedure pod hitno povuče predlog o formiranju Fonda za Zapadni Balkan, jer smatraju da je to još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Politika
> 00:00h

"Mi, dakle, smatramo da je ovaj papir jedna velika prevara koja služi da bi se Kosovo približilo nezavisnosti još jedan korak i ovde je Srbija pozvana da to nesebično pomogne. Predlažemo da se iz skupštinske procedure pod hitno povuče ovaj predlog formiranja fonda i da vlada taj sporazum anulira", rekla je Rašković Ivić novinarima u Skupštini.

Članice tog fonda su Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo sa zvezdicom, koja ima tendenciju da tu zvezdicu vrlo brzo izgubi, dodala je ona.

Foto: Damir Dervišagić

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da formiranju fonda Vlada Srbije proširuje svoje aktivnosti na učestvovanju u "formiranju velike Albanije, a ne samo učestvovanju u priznavanju nezavisnosti Kosova".

On je negodovao što je predvidjeno da sedište bude u Tirani, negodova je i zbog autoputa Niš-Priština-Drač navodeći da je "Vlada Srbije spremna na sve samo da bi ugodila Evropskoj uniji, ali da skupština ne sme biti prostor za albanske pretenzije".

DSS: Odnosi sa rusijom novi uslov EU

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da gradjani istinu o posledicama evrointegracija saznaju od predstavnika Evropske unije (EU) a ne od svojih vlasti i za to okrivila, kako se navodi u saopštenju, "politiku obmana" kojom se služi Vlada Srbije."Iako Vlada uporno tvrdi da vodi i nema nameru da odstupi od politike 'EU nema alternativu' i istovremenog širenja i jačanja političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom, iz EU svakodnevno stižu demanti.

Foto: Damir Dervišagić

Posle nedavne izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da Srbija mora da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku, uključujući politiku prema Rusiji, uskladi sa politikom EU, stigla je i nova opomena od šefova diplomatija zemalja EU, iste sadržine", navodi se u saopštenju.DSS je ocenila da je potpuno jasno da jenastavak evrointegracija Srbije uslovljen temeljnom promenom politike Srbije prema Rusiji."Kako zajednička spoljna politika EU uključuje i trgovinsku i komercijalnu, to i za Srbiju dragocen sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom ne može da ostane na snazi", dodaje se.Ta stranka je ocenila i da Vlada krije od srpske javnosti da Lisabonski ugovor, najvažniji pravni akti EU, potvrdjuje da je NATO osnova kolektivne bezbednosti članica Unije i da iz toga proizilaze odredjene obaveze Srbije uokviru usaglašavanja svoje sa bezbednosnom i odbrambenom politikom EU.

"To su istine koje Vlada Srbije nema hrabrosti da izrekne, opravdano strahujući od reakcije javnosti. Zbog toga i beži od otvaranja rasprave tokom koje bi bili izneti svi argumenti za i protiv ulaska Srbije u EU i raspisivanja referenduma na kojem bi se gradjani odlučili kojim putem Srbija treba da ide", navodi DSS.