Foto: Printscreen YouTube

Pre 13 godina

HVALA SRBIJO, PUSTILI STE ME DA GLOĐEM KOSKE: Na današnji dan je UMRO čuveni komičar Čkalja

Velikan jugoslovenske glumačke scene Miodrag Petrović Čkalja umro je na današnji dan, 2003. Godinama nam je mamio osmehe svojim humorom.

Pop kultura
> 00:00h

Čkalja je vodio miran život. Poslednje godine života proveo je tiho, a umro je u siromaštvu u 79. godini života.

(VIDEO) ČKALJA SVE PREDVIDEO: Evo kako je legendarni glumac video bolju budućnost

Komičar se rodio baš na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine. U rodnom Kruševcu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom, na dramskoj sekciji.

Posle rata i demobilizacije upisao je studije veterine u Beogradu, ali i nastavio da se bavi glumom u KUD "Ivo Lola Ribar". Od 1946. godine počinje njegova popularnost učešćem u radijskoj emisiji "Veselo veče".

Prvu seriju snimio je davne 1959. godine - „Servisna stanica“ gde se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, igrao je u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije ponovo voze" (1984) i mnogim drugim.

Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem. Dobitnik je više nagrada: Sterijine, Sedmojulske nagrade, Nušićeve nagrade za životno delo, RTS-ove nagrade za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini.

Čkalja je u svom poslednjem govoru rekao: "Hvala Srbijo, pustili ste me da glođem koske".

Foto: Printskrin