Foto: Beoinfo

Posle preimenovanja starih

OTKRIVENE TABLE: Maršal Tolbuhin i general Ždanov ponovo dobili svoje ulice

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin otkrili su danas table sa imenima ulica maršala Tolbuhina i generala Ždanova na uglu bivše Pohorske i Ulice Goce Delčeva na Novom Beogradu.

Beograd
> 00:00h

Mladenović je istakao da se na godišnjicu oslobođenja Beograda danas ispravlja velika nepravda koja je načinjena nosiocima te pobede, pošto su prethodno preimenovane stare ulice sa njihovim imenima.

– Jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pre 72 godine ušle su u glavni grad Srbije. Operaciju za oslobođenje od fašističke Nemačke predvodili su upravo maršal Tolbuhin i general Ždanov, zbog čega su zaslužili svoje ulice u srpskoj prestonici – naveo je Mladenović.

On je podsetio da je operacija za oslobođenje Beograda trajala nekoliko dana i da je u njoj svoj život dalo više od 3.000 boraca, a njih oko 4.000 bilo ranjeno.

Ambasador Čepurin je takođe istakao da je danas pobedila pravednost, podsetivši da su dva komandanta Crvene armije već imali svoje ulice u centru Beograda, ali da su iz nejasnih razloga ti nazivi ukinuti.

On je zahvalio Gradu Beogradu i plemenitom srpskom narodu jer su maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu vratili dostojanstvo kakvo i zaslužuju.

Čepurin je podsetio da je Crvena armija u trenutku oslobađanja Beograda, oktobra 1944, celu operaciju mogla da završi upotrebom atriljerije i avijacije, bez ljudskih žrtava, ali da tada ne bi bilo sačuvano istorijsko lice grada, zbog čega se krenulo u kopnenu ofanziivu sa jedinicama jugoslovenskih partizana.

On je izrazio zadovoljstvo što su ulice sa imenima Tolbuhina i Ždanova smeštene na Novom Beogradu, jer je taj deo grada nastao posle Drugog svetskog rata i predstavlja eru napretka i prosperiteta. Događaju je prisustvovala i gradska sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić.