Foto: Reuters

na kraju će tužiti i državu

BRUKA: Predsednički kandidat FPÖ Norbert Hofer tražio da mu troškove kampanje nadoknade posmatrači!

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) i njihov kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer hteli su da im posmatrači nadoknade troškove izborne kampanje posle poništavanja drugog kruga predsedničkih izbora zbog otkrivenih propusta.

Austrija
> 01:24h

Oni su protiv posmatrača izbora podneli odštetni zahtev, međutim povukli su ga posle intervencije Socijal-demokratske stranke (SPÖ).

Naime, Socijal-demokratska stranka (SPÖ) Štajerske stala je u odbranu izbornih posmatrača i angažovanjem advokatske kancelarije Neger/Ulm posle čega su FPÖ i Hofer povukli sve svoje zahteve za odštetu.

"Uspeli smo da sprečimo „drski pokušaj“ da se posmatrači finansijski upropaste", izjavili su političari socijaldemokrata Štajerske Hanes Švarc (Hannes Schwarz) i Maks Lerher (Max Lercher).Kako navodi Švarc, posmatrači su samo radili po uputstvu okružne uprave, pri čemu su nesvesno počinili greške.

Međutim neverovatno je da su baš FPÖ i njihov predsednički kandidat Hofer kao privatn alica pokušali da profitiraju, priključivši se tužbama protiv građana Štajerske u različitim okruzima, koji su funkciju posmatrača vršili volonterski.

„Ponovo se pokazalo da je Slobodarskoj partiji stalo samo do para, a da joj je `običan čovek` potpuno nebitan“, izjavio je Švarc.

FPÖ i stranka Zelenih proveravaju da li posle izbora sudskim puteme mogu da povrate uložen novac u izbornu kampanju od Republike Austrije.

K.A.