Foto: AP 14 Jul

Uzbuna u celoj Evropi

PANIKA ZBOG OTROVNIH JAJA: Posle smrti malog Mirka (5) opasnost stigla i do granice Srbije!

Kada je posle smrti petogodišnjeg dečaka otkriven slučaj petočlane porodice iz Bregana zaražene salmonelom, čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom.

Planeta
> 00:00h

Širenje bolesti prijavile su Holandija, Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska. Sve su zemlje, kako saznaju hrvatski mediji, prijavile pojavu bolesti, ali pošto su ljudi zaraženi ili u restoranima ili u javnim kuhinjama, bilo je nemoguće otkriti koja je tačno namirnica glavni krivac za stotine slučajeva trovanja salmonelom.

Kada je u sredu, Hrvatska u RASFF prijavila sumnju na salmonelu iz jaja uvezenih iz Poljske, sklopile su se sve kockice i sve zemlje su povezale slučajeve trovanja s jajima s poljske farme. Prema pisanju poljske novinske agencije PAP, Holandija i Belgija takođe su izvestile Evropsku komisiju o kvalitetu hrane kao i da su pronašle jaja zaražena salmonelom. Reč o ozbiljnoj pretnji, kao i da je belgijska Federalna agencija za sigurnost hrane u pošiljkama jaja iz Poljske utvrdila kontaminaciju salmonelom, a uvezlo ih je najmanje sedam zemalja EU. Rizična jaja koristila su se u stotinama restorana u Belgiji, a u trgovinama zasad nisu dokazali salmonelu.

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je u nesrećnom slučaju preminulog deteta dokazana zaraza Salmonellom enteriditis, kao i kod ostalih četvoro članova porodice. "Sumnjiva jaja poreklom su iz Poljske i u još nekoliko zemalja sumnja se na trovanje salmonelom, ali u ovom trenutku nema dokaza za to. U Hrvatskoj nema nikakve opasnosti za građane. Inkriminisana jaja nisu na tržištu iako poreklo salmonele u njima nije dokazano", kaže ministar Kujundžić.

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SVE: U svakom kutku kuće pronađena salmonela Nalazi inspekcija koje je Jutarnji list objavio pre nekoliko dana pokazali su salmonelu samo u jajima pronađenim u frižideru porodice Vidović - od 22 pronađena jaja, dva su bila zaražena salmonelom. Svi ostali nalazi sprovedenih nadzora nadležnih inspekcija za jaja s prodajnih mesta Kauflanda pokazali su zdravstvenu ispravnost. Maćej Šimanski, poljski predstavnik u Hrvatskoj, rekao je da za sada nema konkretnih podataka vezanih za slučaj, kao i da čeka odgovore iz Varšave.

Kuća porodice Vidović, Foto: 24sata.hr/Željko Hladika

"Više detalja trebalo bi da imam u ponedeljak. Nikako ne potcenjujemo ovu situaciju. Ona ne koristi ni nama niti ikom drugom, a najmanje ljudima koji se mogu zaraziti salmonelom. Međutim, mislim da se to može dogoditi svakom. Gledao sam statističke podatke evropske agencije za zaštitu hrane i tamo stvarno dobro izgledamo, da ne kažem tri puta bolje nego Hrvatska po broju stanovnika i količini salmonela", rekao je Šimanski i dodao da je statistika uvek varljiva i dovoljno je jedno jaje da čovek bude nesrećan.

Navodi i da su farme u Poljskoj prilično velike i nije isključeno da ta, konkretna farma izvozi u više zemalja, pa je moguće da se radi o jednom slučaju koji je prerastao u nešto takvo. Porodica preminulog dečaka Mirka, majka Bosiljka, otac Predrag i dve sestre oporavljaju se od bolesti, ali i šoka koji su pretrpeli zbog smrti sina i brata. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” devojčice još nisu izašle, ali će se, sudeći prema zdravstvenom stanju, uskoro vratiti kući.

TRAGEDIJA ZBOG KOLAČA: Mali Mirko (5) preminuo zbog salmonele iz slatkiša

UŽAS U PORODICI VIDOVIĆ: Mali Mirko (5) pojeo jaje i umro, sestrice se bore za život

(Jutarnji)