Foto: Profimedia

Veliko nezadovoljstvo

PREDRAG JOCIĆ: Štrajka u pravosuđu će sigurno biti, bez obzira na razgovore sa MMF-om

SMEDEREVO - Do štrajka u pravosuđu će sigurno doći i on ne zavisi od trenutnih pregovora srpskih zvaničnika sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) oko povećanja zarada, izjavio je danas član Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije za Podunavski okrug Predrag Jocić.

Društvo
> 12:06h

- Odluka o štrajku je doneta i od nje ne odstupamo. O odnosu našeg poslodavca prema pravosudnoj administraciji dovoljno svedoči izjava ministarke pravde da će pokušati da nas ubaci u korpus onih kojima treba da se poveća plata, rekao je Jopcić.

On podseća da im je još prošle godine u decembru premijer obećao jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara i da to do danas nije realizovano.

Foto: Dado Đilas

- S druge strane, stvorena je klima u društvu da državni službenici ništa ne rade, svesno je navučen gnev građana na nas, pa svakodnevno trpimo nesnosne pritiske od stranaka.Nigde u svetu nema da država huška građane na svoje službenike, kaže Jocić i dodaje da kroz ruke desetak hiljada zaposlenih u pravosuđu svakodnevno prolazi više od milion predmeta.

- Nama nedostaju ljudi, a oni pričaju o racionalizaciji zaposlenih. Konstantno u strahu zbog gubitka radnog mesta narod ćuti i radi i više nećemo da ćutimo, rekao je Jocić.

On je istakao da bi štrajku prvi put trebalo da se priključe i zaposleni u Okružnom zatvoru u Smederevu.

Foto: Beta

Republički odbor Sindikata pravosuđa Srbije doneo je u četvrtak odluku o totalnoj obustavi rada od 1. novembra.Oni traže povećanje osnovice za obračun zarada državnih službenika i nameštenika u pravosudnim organima, odnosno da osnovica umesto 17.101 dinar bude minimalna zarada za sve državne službenike, nameštenike u sudovima, tužilaštvima i zatvorima.

Sindikat podseća da plate u pravosuđu nisu povećavane šest godina, tačnije od poslednjeg štrajka 2010. godine, a u međuvremenu su smanjene za deset odsto.Štrajka u sudovima, tužilaštvima i zatvorima, kako je najvljeno, počeće 1. novembra u 8 časova i trajaće do ispunjenja zahteva, a minimum procesa rada biće utvrđen sa starešinama pravosudnih organa.