Foto: Beoinfo

Beogradski investicioni dani

MALI POZVAO INVESTITORE: Beograd je investiciona kapija Srbije

BEOGRAD - Beograd je u pravom smislu investiciona kapija Srbije, poručio je danas gradonačelnik Siniša Mali i pozvao sve zainteresovane da dođu i investiraju u Beograd i Srbiju.

Beograd
> 00:00h

Otvarajući Forum "Beogradski investicioni dani", Mali je istakao da se taj skup održava u uzbudljivom trenutku razvoja prestonice kakav, kako kaže, nije viđen u protekle tri decenije.

"Beograd koji vidite danas je značajno drugačiji od Beograda koji ste mogli videti pre samo tri godine, a, usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve, tri ili pet godina", istakao je Mali.

Beograd, dodao je, nije samo domaćin, već je i aktivni učesnik i nosilac projekata koji će biti predstavljeni na forumu, istakavši da srpska prestonica sa najvećim investicionim portfoliom u regionu ima šta da ponudi. "Zahvaljujući podršci koju nam daje Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da vam garantujemo sigurnost investicija", poručio je Mali.

Mali je ocenio da Beograd i Srbija imaju značajne komparativne prednosti u odnosu na države u regionu, ističući da je Beograd danas grad sa najperspektivnijim međunarodnim aerodromom u regionu, koji je dom najbrže rastućoj avio kompaniji u regionu "Er Srbiji", i u kojem se ukrštaju evropski koridori sa kineskim putom svile. Takođe, naveo je da Beograd i Srbija nude ubrzane procedure izdavanja dozvola i ozbiljan sistem novčanih i nenovčanih podsticaja.

Foto: Beoinfo

Iz Srbije se, zahvaljujući širokoj mreži sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti i podsticanju ulaganja, pruža pristup tržištu od preko 3,5 milijarde stanovnika, u sedam od 10 najvećih ekonomija na svetu, podvukao je Mali. "Zbog svega toga, ne postoji atraktivnija destinacija za investitore od ove, zbog čega smo vas pozvali i drago nam je da ste se odazvali u ovolikom broju", rekao je Mali.

On je ukazao da su projekti ove godine raznovrsni - od projekata saobraćajne infrastrukture, poput rekonstrukcije Starog savskog mosta, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, do atraktivnih projekata javno privatnog partnerstva u oblasti javne rasvete i podzemnih garaža i razvoja atraktivnih lokacija poput Depoa ili druge faze Prokopa.

Kako je rekao, u Beogradu se nikada nije više radilo, navodeći kao primer fabriku Meita, koja se gradi u Obrenovcu. "To je prva fabrika koja se gradi posle 2006. godine i zahvaljujući sasradnji sa vladom, gradom i opštinom Obrenovac investitor je doneo odluku da duplira kapacitete. Imaćemo za par meseci otvaranje prvog dela fabrike, a zatim i drugog , gde će biti zaposleno 1.400 ljudi. To je primer kako se ponašamo danas", rekao je Mali. Gradonačelnik je istakao da je u Beogradu prvi put broj nezaposlenih smanjen na manje od 100.000, zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja.

"Golim okom je vidljivo da se u Beogradu nikad nije više gradilo, dizalice i kranove možete videti svuda od Slavije do Kalemegdana", rekao je Mali precizirajući da u Beogradu postoji 498 aktivnih gradilišta. "Daljom koordinacijom sa Republikom, uz institucionalne reforme koje sprovodimo na nivou grada, uveren sam da možemo da stvorimo još više radnih mesta i doprinesemo ekonomskom napretku Srbije", podvukao je Mali. On je kazao i da je za poslednje tri godine vraćeno više stotina miliona evra zaostalih dugovanja prethodne gradske vlasti i smanjen deficit skoro četiri puta, dok su skoro sva gradska preduzeća profitabilna, a grad je dobioi i kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom.

Sve to, dodao je, potvrđuje reputaciju Beograda u međunarodnoj poslovnoj zajednici i poverenje koje investitori imaju u našu politiku fiskalne konsolidacije. Navodeći da Beograd generiše 40 odsto republičkog BDP-a, Mali je rekao Beograd nudi pomoć i podršku svim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Ta pomoć, dodao je, može biti novčana, kroz javne usluge komunalnih sistema poput gradskog prevoza ili vodovoda, a može biti i tehnička, u vidu pripreme projekata i podrške stvaranju odgovarajućih institucionalnih struktura.

"Svesni smo da bez jakog lokala nema ni jake države, a bez jake države, nema ni jakog Beograda", rekao je Mali. "Nadam se da će Beogradski investicioni dani postati još jedna manifestacija koja će nas tradicionalno okupljati svake godine, naredne u rekonstruisanom Sava Centru. Nadam se da ćete ove godine, kao i prošle, i svake naredne, na ovom skupu identifikovati atraktivne projekte u koje ćete uspešno investirati", zaključio je Mali.