Foto: Reuters

Ovako je sve počelo

DOŠAO U KADILAKU I UZEO 2.000 DOLARA: Na današnji dan Muhamed Ali je ostvario prvu pobedu u karijeri

Slavni američki bokser Kasijus Klej, koji je kasnije promenio ime u Muhamed Ali, na današnji dan je imao prvi meč u profesionalnoj karijeri.

Ostali sportovi
> 00:00h

On je 29. oktobra 1960. godine pobedom protiv Tanija Hansakera počeo profesionalnu karijeru. Ovaj boks meč održan je u Luisvilu, a tada mladi Kasijus Klej je na duel sa Hansakerom, koji je imao iza sebe 24 borbe, došao u roze kadilaku.

Klej je pobedio, a za ovaj trijumf dobio je 2.000 dolara. On je ušao u ring protiv 12 godina starijeg borca, ali je Klej bio toliko dominantan da je Hansaker lako izgubio borbu. "Klej je bio brz kao munja. Probao sam da iskoristim svaki trik koji sam imao da bih ga izbacio iz ravnoteže... Ali bila je to nemoguća misija. Jednostavno, bio je prebrz...", rekao je Tani posle meča. Mediji su tada preneli da je mladi Kasijus lako došao do pobede, a da se nije ni umorio. Tanijevo lice je bilo unakaženo, a Kasijus Klej je bio krvav, ali to nije bila njegova krv. "Bilo kad, bilo gde mogu da idem 10 rundi", rekao je Klej posle borbe, kojom je počeo savršeni niz.
On je u svojoj 20. profesionalnoj borbi pobedom protiv Sonija Listona stigao do titule svetskog šampiona u verzijama WBA, WBC i Ring.
Muhamed Ali je preminuo 3. juna ove godine.